Za četiri dana registrovano više od 1.000 domena .SRB

Izvor: Glas javnosti, 31.Jan.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za četiri dana registrovano više od 1.000 domena .SRB

BEOGRAD - Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) objavio je da je za četiri dana, registrovano preko 1.000 ćiriličnih internet domena ".srb", a blizu 70.000 registrovanih ".rs" domena.

Registracija nacionalnog ćiriličnog domena Srbije ".srb" počela je 27. januara u podne i to je drugi internet domen na svetu na ćiriličnom pismu koji je moguće registrovati.

RNIDS u saopštenju navodi da će u prvih šest meseci pravo registracije ".srb" domena imati samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vlasnici postojećih ili novoregistrovanih ".rs" domena i to po povlašćenoj ceni.

Nakon tog perioda, kako se naglašava, ćirilične domene moći će da registruje svako ko želi. "Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji", navodi se u saopštenju RNIDS.

Državna sekretarka za digitalnu agendu Srbije Jasna Matić kazala je ranije da je domen "srb" jedini internet domen na svetu na kojem se adrese pišu onako kao što se izgovaraju i to će doprineti lakšoj integraciji internet adresa u dokumente koji se pišu na ćirilici.

"Uvođenje domena '.srb' je način da sačuvano ćirilicu kao naše nacionalno blago i istovremeno ga modernizujemo", ocenila je tada ona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.