Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolji odnos prema trudnicama

Novi Sad -- Nakon Beograda, i vojvođanska vlast je prihvatila Kodeks ponašanja prema trudnicama.

Ovaj kodeks posebno se odnosi na na zdravstvene ustanove i javni prevoz. Pokrajinska vlast najavljuje i nove inicijative za poboljšanje položaja trudnica. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić proglasio je 2007. godinu za "Godinu trudnica" na teritoriji Vojvodine.

Pajtić je danas potpisao Kodeks ponašanja prema trudnicama, koji je izradila nevladina organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bebac. Pajtić je na svečanosti povodom potpisivanja kodeksa rekao da će pokrajinska vlada nastaviti da podstiče rađanje.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić rekao je da će Izvršno veće budućoj Vladi Srbije predložiti da u najkraćem roku smanji poresku stopu na dečju hranu, odeću i opremu za novorođenčad.

Marija Božić iz NVO Bebac objasnila je da je kampanja širokih razmera pokrenuta da bi trudnice dobile privilegovan status u društvu.

Potpisnici se obavezuju da Kodeks istaknu u svim javnim i državnim institucijama, bankama, poštama, autobusima, prodavnicama, apotekama i drugim ustanovama u kojima se čeka - kako bi trudnice tamo dobile apsolutnu prednost.

Marija Božić je ukazala da su trudnice diskriminisane zbog stanja u kojem se nalaze i da je potrebno malo drugačije se postaviti prema sopstvenoj bliskoj budućnosti.

Prema podacima NVO "Bebac", više od 65 odsto trudnica u radnom odnosu skriva trudnoću od poslodavca, a "veoma su česti intervjui za posao na kojima se obavezno postavlja diskriminirajuće pitanje 'da li ste trudni'".

Kodeks ponašanja prema trudnicama potpisala je u ponedeljak i zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.