Za bazen i stadion šest miliona evra

Izvor: Blic, 03.Avg.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bazen i stadion šest miliona evra

Pirot - Gradnja zatvorenog bazena, dogradnja stadiona i sređivanje parka oko srednjovekovnog Gradića koštaće Piroćance više od šest miliona evra. Ovim projektima Pirot će konkurisati kod Vlade Srbije, koja bi trebalo da da polovinu novca. Pirot i Vlada Srbije bi odmah dali po 10 odsto vrednosti, a ostatak bi bio otplaćivan u narednih pet godina. U opoziciji tvrde da je zaduživanje za ove projekte preveliko i da će otplata ugroziti ostale radove u gradu.

Odbornici SO Pirot >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojili su odluku kojom je obezbeđen novac za ove projekte u budžetu za ovu i sledeću godinu. Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da bi se zatvoreni bazen gradio pored Gradskog stadiona, na površini od 3.700 kvadrata. U njemu bi bila dva bazena, jedan veličine 33 sa 25 metara i drugi 12,5 sa osam metara, kao i ostali prateći sadržaji, poput teretane, fitnes kluba, saune...

- Dva terena za košarku i rukomet na Omladinskom stadionu će biti potpuno rekonstruisana, sa novom podlogom, rasvetom i sedištima na tribinama. U kasnijoj fazi bi se uradile nadstrešnice na tribinama. Umesto stare zgrade gradiće se nova od 400 kvadrata. Park pored Gradića takođe treba da dobije novo ruho. Osim uređenja zelenih površina, predviđa se izgradnja amfiteatra na mestu zapuštenog bazena, fontane, šetališta i parkinga. Cilj nam je da kapije Gradića otvorimo za građane. U donjem Gradu biće pivnica, vinarija i poslastičarnica u duhu stare arhitekture, a u obnovljenim kulama gornjeg Grada bile bi stalne postavke - kaže Kostić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da su konkurs i zaduženje jedini način da ovi objekti budu izgrađeni.

- U ovoj i narednoj godini biće potrebno da obezbedimo 10 odsto učešća. To je oko 50 miliona dinara i mi ćemo ih sigurno obezbediti. Sledi grejs period od godinu dana i onda pet godina vraćanja po 10 odsto od ukupne investicije. Godišnje bi to bilo po 50 miliona dinara - kaže Vasić.

Odluku su, pored vladajuće koalicije, podržali i odbornici SRS, koji su na korak do ulaska u vlast. Odbornik SRS Igor Tančić kaže da je ovo prilika koju nikako ne treba propustiti, jer Vlada nudi polovinu potrebnog novca.

Za usvajanje odluke glasao je i DS, a zamenik šefa odborničke grupe DS Srđan Mitić kaže da ideja nije loša, ali da je loše što se troše sredstva poreskih obveznika, a niko ne razmišlja o štednji.

Novica Zlatanović, šef odborničke grupe dela Koalicije za Pirot koja ima pet odbornika i nije više u skupštinskoj većini, inače zaposlen u Fondu za građevinsko zemljište, kaže da izgradnja bazena nije sporna, ali da je to preskupa investicija, ne samo za izgradnju nego i za održavanje.

- To je preveliko zaduženje za opštinski budžet koji godišnje iznosi oko 900 miliona dinara. Sigurno je da će se to odraziti i na program Fonda i izgradnju drugih objekata u gradu, pre svega puteva. Od tih para može da se zaposli 800 radnika - kaže. Odbornik iste grupe Koalicije za Pirot Rade Petrović kaže da nisu protiv bazena, ali se zalažu za njegovu izgradnju iz realnih prihoda, a ne kreditima.

Odbornik G17 plus u SO Pirot dr Radovan Ilić kaže da se često kritikuju ministarstva da Pirot ne vide kao mesto pogodno za investicije, pa je ovo prilika da Pirot prihvati pomoć Vlade koja bi trebalo da obezbedi polovinu novca.

Koliko će koštati projekti

Zatvoreni bazen5,5

Dogradnja stadiona0,35

Uređenje Gradića0,8

*U milionima evra

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pirot konkuriše za izgradnju kapitalnih objekata

Izvor: S media, 03.Avg.2010

Opština Pirot konkurisaće sa tri projekta, vredna oko 6,6 miliona evra, u programu Vlade Srbije za pomoć domaćoj gradjevinskoj industriji, kazali su danas u lokalnoj samoupravi...Kako su precizirali, konkurisaće sa projektima izgradnje zatvorenog bazena, vrednog oko 5,5 miliona evra, rekonstrukcije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.