Za bankare nema krize

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bankare nema krize

Od početka godine banke u Srbiji ostvarile profit od 20,7 milijardi dinara, što je za 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine
Banke u Srbiji su za prvih devet meseci ove godine ostvarile profit od 20,7 milijardi dinara, što je za 3,8 milijardi, odnosno 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Dobitak je ostvarila 21 poslovna banka, dok ih je 12 poslovalo sa gubitkom.
Ekonomski stručnjaci se slažu da za bankarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sektor kod nas kriza kao da ne postoji, ali navode i da su poslovni rezultati banaka ipak ispod nivoa iz 2008. godine. Ekonomista Goran Nikolić objašnjava za Press da je ova godina, iako teška, znatno bolja od prethodne.

- Generalno, prošla godina je bila teža u odnosu na ovu. Takođe, država je tek od marta prošle godine počela sa subvencionisanjem kredita, tako da je sam početak te godine bio izuzetno težak. To je najveći razlog za bolje poslovanje banaka ove godine - objašnjava Nikolić.
Inteza najuspešnija
Najveće profite od početka ove godine ostvarile su Inteza, AIK banka, Unikredit, Rajfajzen i Komercijalna banka, koje su ukupno ostvarile profit od 18 milijardi dinara. Nasuprot njima, najveći gubitnici su OTP banka, Alfa banka, Kredi agrikol, Kredi banka i Pireus, čiji je ukupni gubitak za prvih devet meseci veći od pola milijarde dinara.
Domaća, AIK banka, nalazi se u samom vrhu, a iza sebe je ostavila mnoge zvučne svetske banke.
- Nije začuđujuće što AIK banka, iako domaća, ima veći profit od mnogih inostranih banaka. Ona je velika i ima veliku aktivu, plasmane i kapital, tako da je u tim parametrima zaista u samom bankarskom vrhu - istakao je Nikolić.
Bankarski sektor nikada nije ni bio u krizi u Srbiji, jer su oni povlašćena kasta u privredi uopšte. Na neki način NBS svojom kreditnom monetarnom politikom tetoši upravo tu povlašćenu kastu jer ne postoje porezi na bankarske dinarske transakcije, tako da banke vrlo lepo mogu da zarađuju i špekulativno i putem ulaganja u hartije od vrednosti NBS.

Pripomogla i država
Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović tvrdi, međutim, da banke u Srbiji dobro zarađuju jer su povlašćene.
- Bankarski sektor nikada nije ni bio u krizi u Srbiji, jer su oni povlašćena kasta u privredi uopšte. Na neki način NBS svojom kreditnom monetarnom politikom tetoši upravo tu povlašćenu kastu, s obzirom na to da ne postoje porezi na bankarske dinarske transakcije, tako da banke vrlo lepo mogu da zarađuju i putem ulaganja u hartije od vrednosti NBS - kategoričan je Đogović.
Najveće poboljšanje u odnosu na 2009. godinu ostvarila je Alfa banka, dok je najviše „skliznula" Hipo banka. Ipak, naročito će, kažu ekonomisti, biti zanimljivi rezultati poslovanja banaka u preostala dva meseca do kraja godine, pošto su ukinuti subvencionisani gotovinski krediti za građane.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.