Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ar placa traže i po 5.000 evra

NOVA VAROŠ - Cena placa na Zlataru porasla je na 5.000 evra posle najava da će biti završena skijaška staza "Briježđe" i izgrađena nova žičara. Za kupovinu zemljišta i uslove gradnje najviše se raspituju investitori koji bi da grade hotele, pošto su dva postojeća izgrađena pre tri decenije i od tada nije bilo ozbiljnih ulaganja u njih.

Meštani tvrde da je cena zemljišta na desetak hektara atraktivne lokacije u turističkoj zoni Babića Brdo, na potezu od hotela "Panorama" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do polazišta ski-staze "Briježđa" na Cvijetnjaku, drastično skočila otkako je počelo veće interesovanje investitora.

- Prvi međunarodni tenderi za izgradnju hotela i apartmanskih naselja na južnim i jugozapadnim padinama planine, kako očekujemo, biće raspisani već polovinom iduće godine. Kako bi privukli investitore, do tada ćemo ove lokacije opremiti neophodnom infrastrukturom. U sklopu toga započeli smo pripreme za gradnju fekalne kanalizacije, kao deo regionalnog projekta zaštite slivnog područja reke Lim. Uz pomoć republičkog budžeta i donatora radovi će se izvoditi fazno, najpre u centru turističke zone i hotela "Panorama" i koštaće ukupno oko 82 miliona dinara - kaže Nenad Todorović, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.

Mada obiluje terenima pogodnim za zimske sportove, Zlatar ima svega dve uređene ski-staze opremljene ski-liftovima ukupne dužine oko hiljadu metara. Na padinama planine pre dve godine započeli su radovi na izgradnji ski-staze "Briježđa", a lane montirani stubovi i instalirana oprema za četvorosednu, 752 metra dugu žičaru, koja će od gotovo samog centra grada do visa Cvijetnjak na sat prevoziti oko 1.900 smučara i zaljubljenika prirodne lepote novovaroškog kraja. Za radove, čija je predračunska vrednost oko 180 miliona dinara, lokalna samouprava je prošle godine uzela kredit od 56 miliona dinara, dok je iz republičke kase, na ime pomoći, stiglo 64 miliona dinara.

- Čim vremenske prilike dozvole, biće nastavljeni radovi, koji su započeti u decembru, na izgradnji zaustavnog dela staze iznad autobuske stanice i magistrale ka moru, vredni oko osam miliona dinara. Za trafo-stanicu, koja će strujom napajati žičaru i zaštitu staze na strminama od erozije nedostaje još oko 21 milion dinara. Konkurisali smo za sredstva Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja namenjena razvoju turizma i verujemo da će ona biti odobrena, a žičara spremana da prve smučare padinama Zlatara preveze već početkom iduće zimske turističke sezone - kaže Todorović.

Gradnja neće ugroziti prirodu

Mada je interesovanje investitora za ulaganje u planinu veliko, nećemo dozvoliti neplansku gradnju i narušavanje prirode. Planina Zlatar kao vazdušna banja i jezera u parku prirode „Uvac” predstavljaju oazu, jedinstvenu na Balkanu i dobru osnovu za razvoj eko-turizma. Takvi potencijali su sasvim sigurno dobra osnova za realizaciju ovog projekta na regionalnom nivou, jer je i oko tridesetak kilometara udaljenom Zlatiboru, kao predstavniku masovnog turizma, potreban jedan ovakav partner u turističkoj ponudi - kaže Nenad Todorović, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.