Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za aktivnijeg građanina"

Beograd -- Druga nacionalna konferencija o jačanju učešća građana u javnom životu na lokalnom nivou "Za aktivnijeg građanina", održava se danas.

Na konferenciji, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), predstavljen je dokument usvojen na sednici SKGO-a u septembru "Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou", čije su osnovne teze otvorenost, dijalog i podela odgovornosti.

Predsednik SKGО-a i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Novi Beograd Željko Ožegović rekao je, otvarajući konferenciju, da učešće građana u javnom životu predstavlja ne samo unapređenje demokratije, već i političkog života.

"Građani nisu dovoljno edukovani jer misle da ne mogu mnogo toga da promene. Mi smo na početku ovog procesa, pa je veoma važna uloga i lokalne samouprave i republičke vlade i medija", rekao je Ožegović.

Prema njegovim rečima, cilj je da se svest građana i njihovo učešće u javnom životu dovedu na nivo kakav, na primer, ima Švajcarska, koja je u tom domenu neprikosnovena.

Finansijsku i stručnu pomoć u izradi ovog projekta SKGO-u je prižila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Pored dokumenta, SKGO je uputio i preporuku Vladi Srbije i lokalnim samoupravama za usvajanje nacionalne politike u ovoj oblasti, kao i za jačanje neposrednog učešća građana u lokalnoj politici.

Na konferenciji "Za aktivnijeg građanina" prisustvuju i gosti iz Švajcarske, Makedonije, Republike Srpske i Albanije, kao i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i odbora Skupštine Srbije za lokalnu samoupravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.