Za Srbe nameštaj postao luksuz

Izvor: BKTV News, 10.Apr.2014, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Srbe nameštaj postao luksuz

Prodaja nameštaja u Srbiji opala je za 20 do 30 odsto, a najveći problemi u proizvodnji su skup repromaterijal i nedostatak obrazovanih tapetara, kažu prodavci.

”Prodaja nameštaja u zadnjih godinu i po dana opala je za 20 do 30 odsto i trudimo se nekako da se izborimo sa krizom, koja generalno utiče na celu državu, a posebno se osetila u kupovini nameštaja, jer je to luksuzna stvar i kupuje se ređe”, rekao je vlasnik ”Lagune”, Miloš Bjelić.
Naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da su prodajni sajmovi jedan od načina za bolju prodaju nameštaja, Bjelić je naveo da je ”Laguna” porodično preduzeće, koje 11 godina prodaje nameštaj raznih proizvođača.
Na 8. prodajnom sajmu nameštaja u Kragujevcu posetiocima nude popust od 10 do 30 odsto, a cena izloženih proizvoda kreće se od 50.000 do 100.000 dinara.
Slabiju prodaju u ovoj godini beleži i novopazarska porodična firma sa tradicijom od 20 godina, ”Hersa” , čiji vlasnik Sabro Erović kaže da 80 odsto proizvodnje prodaje na beogradskom tržištu.
”Što se tiče naše firme, prošla godina je bila solidna, a interesovanje za kupovinu nameštaja je ciklično, pa je tako jedna godina dobra, druga slabija”, rekao je Erović.
On je naveo da njegova firma dosta ulaže u reklame, pa zato svake godine beleži rast prometa, a drugi razlog je što, kako je rekao, proizvodi kvalitetan nameštaj.
”S obzirom na to, kakvo je ekonomsko stanje i kolika je kupovna moć stanovništva mi smo zadovoljni prodajom”, kazao je i dodao da je nekada izvozio, ali da više voli da radi samo za srpsko tržište jer je, kako je rekao, sigurnije. Proizvodi te firme koštaju od 20.000 do 50.000 dinara.
Vlasnica porodične fabrike nameštaja ”Tip Top” iz Svilajnca, Nevenka Janušević, kaže da prodaja stagnira.
”Što se tiče naše firme, koja ručno radi tapacirani nameštaj, najveći problem je naći školovanog tapetara i do takvih radnika teško dolazimo”, rekla je Janušević i navela da je cena izloženih proizvoda na sajmu od 19.000 do 95.000 dinara.
Prema njenim rečima, drugi problem u proizvodnji nameštaja je skup repromaterijal.
”Repromaterijali na našem tržištu su dosta skupi i mi se trudimo da napravimo nameštaj dobrog kvaliteta i modernog dizajna a da je, opet, po pristupačnim cenama”, kaže ona i dodaje da štofove kupuju iz Belgije, i to preko uvoznika, dok ostali repromaterijal kupuju od “Kronošpana”, ali ne direktno, jer ta fabrika prodaje velike količine koje se mere u šleperima.
Izvor: tanjug.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.