Izvor: Danas, 21.Mar.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZKP neprimenjiv u praksi

Beograd - Primena aktuelnog Zakonika o krivičnom postupku je zbog unutrašnje neusklađenosti odredaba ZKP-a sa samim sobom, ali i zbog neusklađenosti sa Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, veoma teška, a u pojedinim delovima i nemoguća, ocenili su advokati na tribini na Pravnom fakultetu u Beogradu. Istovremeno, Advokatska krivična unija Srbije (AKUS), koja je sa Evropskim udruženjem studenata prava (Elsa) organizovala tribinu, pokrenula je inicijativu za izmenu ZKP-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Kao jedan od problema novog ZKP-a istaknuto je da se kao loš pokazao način na koji je regulisana i kako se sprovodi tužilačka istraga i da koncept tužilačke istrage, kakav se kod nas primenjuje, umnogome umanjuje ranije dostignuti nivo ljudskih prava. Osim toga, pokazalo se da ovako organizovano tužilaštvo koje funkcioniše po sistemu subordinacije nema dovoljno samostalnosti, funkcionalne i organizacione mogućnosti, a ni dovoljno stručnih kadrova i pomoćnog osoblja za sprovođenje tužilačke istrage na način koncipiran ZKP-om.

Kako se navodi u saopštenju AKUS-a, neophodno je uvođenje pravnog leka, žalbe protiv naredbe o sprovođenju istrage "i na taj način od samog početka uspostaviti sudsku kontrolu krivičnog postupka". Dodaje se da je neodrživo sadašnje zakonsko rešenje gde nema nikakve sudske kontrole istrage i da je prva sudska kontrola u slučaju da bude izjavljen odgovor na optužnicu. Advokati su imali primedbu i na to što branioca po službenoj dužnosti i advokata "u pripravnosti" okrivljenom postavlja tužilac, jer je uočeno da tužioci to rade po svom nahođenju i bez ikakvog reda, "umesto da branioca po službenoj dužnosti određuje sud po redosledu sa spiska koji dostavlja advokatska komora".

Iznete su i primedbe na to što prepoznavanju osumnjičenih u policiji ne prisustvuje branilac i ukazano da vremensko trajanje pritvora mora biti ograničeno, jer je bilo situacija da pritvor traje u nedogled nakon vraćanja optužnice radi dopune istrage, kada se probija maksimalan rok od šest meseci koje zakon propisuje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.