ZABRANJENE TAKSE ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA

Izvor: Kurir, 24.Jan.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABRANJENE TAKSE ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je danas od lokalnih vlasti da se uzdrže od uvođenja administrativnih taksi na zahteve građana za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, jer bi to bilo kršenje zakona.

Šabić je u pismu upućenom svim gradonačelnicima i predsednicima opština upozorio da bi uvođenje tih administrativnih taksi predstavljalo "nezakonito ograničavanje građana u ostvarivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja" i pozvao ih da se uzdrže od donošenja takvih akata, ili da ih, u slučaju da su ih već usvojili, bez odlaganja stave van snage.

"Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđeno je da je uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja besplatan, a za kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju, organ vlasti može naplatiti isključivo nužne troškove izrade kopije", navodi se u saopštenju.

Šabić podseća da je i Zakonom o republičkim administrativnim taksama izričito propisano da se administrativna taksa ne plaća na zahteve za pristup toj vrsti informacija.

U skladu sa tim, utvrđivanje tih taksi opštim aktom skupštine opštine ili grada, u direktnoj je suprotnosti sa zakonom, a eventualna primena takvih akata imala bi direktne štetne posledice po ostvarivanje tog ljudskog prava koje je garantovano Ustavom i zakonom, ocenio je Šabić.

On je izrazio očekivanje da će lokalne vlasti postupiti u skladu sa tim predlogom, a ukoliko se to ne desi, radi zaštite prava građana i javnosti, preduzeće druge mere predviđene Ustavom i zakonima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.