ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI STIGLO 147 PRITUŽBI

Izvor: Kurir, 03.Jan.2011, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI STIGLO 147 PRITUŽBI

BEOGRAD- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je danas da Srbija ima dobar pravni okvir protiv diskriminacije, ali da istraživanja pokazuju da smo još uvek društvo u kome je diskriminacija veoma raširena pojava.

BEOGRAD- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je danas da Srbija ima dobar pravni okvir protiv diskriminacije, ali da istraživanja pokazuju da smo još društvo u kome je diskriminacija veoma raširena pojava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

"Najugroženije grupe su osobe sa invaliditetom, Romi, pripadnoci LGBT populaije, stari, siromašni i žene", rekla je Petrušić i dodala da je neophodno mnogo više raditi na unapređenju položaja tih kategorija.

Ona je istakla da će i u 2011. godini nastojati da predstavi instituciju na čijem je čelu, ali i uspostavi korak sa organizacijama civilnog društva.

Petrušić je podsetila da je njoj, kao povereniku za zaštitu ravnopravnosti već pristiglo 147 pritužbi po kojima se postupalo, od koji su čak 13 podnele nevladine organizacije, a devet se odnosi na diskriminaciju grupe lica.

"Pritužbe su veoma različite.Čini se da je najveći broj pritužbi koji se odnosi na oblast rada i zapošljavanja, ali i da su neki osnovi diskriminacije na koje se ukazuje nacionalna pripadnost, pripadnost sindikatima, pripadanje određenoj političkoj partiji...", rekla je Petrušić.

Ona je dodala da su, posebno pre održavanja prve Parade ponosa u Beogradu, pristizale pritužbe koje ukazuju da su i pripadnici seksualnih manjina diskriminisani.

Petrušić je istakla da je do sada dato nekoliko preporuka koje se daju kada se utvrdi da je bila izvršena diskriminacija.

Prema njenim rečima, te preporuke su naišle na razumevanje jer oni, kojima su upućene, postupaju po njima.

Petrušić je istakla da će ipak vreme pokazati kakav je odnos građana i državnih organa prema preporukama koje poverenik za zaštitu ravnopravnosti daje, napominjujući da građani još tačno ne znaju koja su njegova ovlašćenja i da na tome treba raditi .

"Pokazuje se da građani ne znaju u kojim slučajevima i sa kakvim povredama mogu da se obratite povereniku", rekla je Petrušić i dodala da je važno predočiti građanima šta su njena ovlašćenja.

Ona je istakla da je važno da se građanima predoči šta sve predstavlja diskriminaciju, koji su to oblici i kome mogu da se obrate.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.