Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

YIHR: Zakoni zanemareni i kršeni

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da se u Srbiji nastavlja politika zanemarivanja ili kršenja pojedinih zakona.

"Vlast ne obraća pažnju na protivzakonite radnje državnih činovnika, a i dalje je prisutan govor mržnje u medijima, čime se krši Zakon o javnom informisanju", navodi se u rezultatima istraživanja YIHR-a. Istraživanje je obuhvatilo primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, radiodifuziji, informisanju, suđenjima za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prenosu nadležnosti vojnog na civilno tužilaštvo.

YIHR je podneo zahtev za informaciju na adresu 111 različitih državnih organa, a odgovor je dobio od njih 52, rekao je član YIHR-a Miroslav Janković. "Između ostalog, nismo dobili odgovor na pitanje koliki su troškovi pratnje haških optuženika jer je Vlada procenila da je reč o poverljivom materijalu", rekao je Janković.

U izveštaju se konstatuje i da je u Srbiji i dalje prisutan govor mržnje u medijima, čime se krši Zakon o javnom informisanju. "Zakon samo na papiru proklamuje vrednosti koje štiti i principe kojih se novinari moraju pridržavati, ali se tih odredaba malo ko pridržava. Kao posledica ravnodušnog ponašanja vlasti prema kršenju zakona vode se medijske kampanje protiv lidera nevladinih organizacija, a te hajke ne razlikuju se od onih vođenih u vreme Slobodana Miloševića. U javnom linču pojedinaca i otvorenim pozivima na nasilje prednjače dnevnici Kurir, Srpski nacional, Večernje novosti i Glas javnosti i nedeljnici NIN, Tabloid i Svedok", navodi YIHR.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.