Vulkanski pepeo nije stigao do Srbije

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkanski pepeo nije stigao do Srbije

Čestice pepela nastale usled erupcije vulkana Grimsvetn na Islandu nisu stigle do Srbije, a njihovo dalje širenje zavisisće od jačine strujanja i vulkanske erupcije.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Nedeljko Todorović izjavio je danas da čestice prašine nisu stigle do Srbije i da su za sada zahvatile samo sever Velike Britanije i deo Skandinavije.

"Prema načinima kretanja struja, čestice se u Srbiji ne očekuju narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dana", rekao je on i dodao da će to ipak zavisiti od jačine strujanja i vulkanske erupcije i da će se više o tome znati u narednih sedam do 15 dana.

Island: Otkazani letovi zbog vulkanskog pepela (VIDEO)

Vulkanska prašina stopira avio-saobraćaj? (VIDEO)

Island: Zbog vulkana zatvoren aerodrom

Igra sa smrću: Fotograf vulkanskih erupcija!

Mnogi stručnjaci ukazuju da se erupcija vulkana Grimsvetn, koja je počela u subotu, razlikuje od prošlogodišnje, jer su čestice koje sada dospevaju u vazduh krupnije i padaju na zemlju brže. Zamenik direktora Seizmološkog zavoda Branko Dragičević kazao je da je taj vulkan jedan od najaktivnijih na Islandu, da se širi u visinu i do 1.750 metara pa je teško prognozirati dalja dešavanja.

"Obeležja ovakvih vulkana, koji su pokriveni ledom je što je uspinjanje te lave skoro bez najave, jer im ne prethode zemljotresi", kazao je Dragičević dodajući da se nakon te erupcije desilo i nekoliko zemljotresa u razmaku od pola sata.

Na pitanje kakve bi posledice mogle da se očekuju, Dragičević je kazao da je teško prognozirati posledice i da je realno očekivati da će erupcije trajati više nedelja.

Erupcija islandskog vulkana Grimsvetn je izazvala veliku zabrinutost među evrospkim aviokompanijama da će, kao i prošle godine, morati da obustave letove kao što su uradili kada je pepeo iz vulkana Ejafjalajekul nošen vetrovima došao do severne Evrope.

Prema informacijama evropske kontrole leta "Eurokontrol", ako se nastavi erupcija pepela istim intenzitetom, oblak bi mogao u četvrtak stići do zapada Francuske i severa Španije.

U međuvremenu, Islandska meteorološka služba je saopštila da se aktivnost vulkana Grimsvetn usporila i da on sada izbacuje pepeo u visinu od tri do pet kilometara, dok je do sada pepeo dospevao do visine od čak 20 kilometara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.