Vulkanska prašina ne škodi poljoprivredi

Izvor: Politika, 22.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkanska prašina ne škodi poljoprivredi

Tek posle hemijske analize znaće se da li je na područje Srbije dospela vulkanska prašina

Osim otkazanih letova i muka da se pronađe mesto u avionima koji poleću u novim terminima, građani Srbije, po uveravanju stručnjaka, neće osetiti više nijednu posledicu erupcije islandskog vulkana Ejafjadlajokudl. Primarijus Snežana Matić Besarević, iz beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, to objašnjava činjenicom da nismo bili na udaru veće koncentracije vulkanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čestica.

– Čak da dođe i do veće koncentracije tih čestica, na primer negde po poljima u Vojvodini, štetnih efekata po poljoprivredna zemljišta neće biti. U gradskim sredinama koja su najnaseljenija ni aparati Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a ni naši automatski monitori nisu zabeležili povećanje vulkanskih čestica u prizemnom sloju – istakla je za „Politiku” Snežana Matić Besarević i dodala da će se posle hemijske analize znati da li je i u kojoj meri na teritoriji Beograda dospela vulkanska prašina.

Vladica Cvetković, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta, objasnio je da je prašina mehaničkog porekla sasvim neorganska i slabo reaktivna. Tako, može da izazove probleme kao što je osećaj „kada nešto grebe sluzokožu”.

– Vulkanske čestice su različitih dimenzija, a probleme prave one sitne od 10 i manje mikrona. Njih je petina u oblaku. Dešava se da ostaju u gornjim slojevima atmosfere i da tako prave probleme avionima. Pri spuštanju vulkanski materijal se širi, pa kod nas dospeva u manjim količinama – istakao je Cvetković.

Čak 99 odsto čestica čine odlomci vulkanskog stakla. A pored njih, vulkani šalju i gasove koji su, naravno, otrovni. Međutim, oni još brže od čestica bivaju razblaženi, pa probleme najčešće mogu da izazovu samo u neposrednim područjima erupcije.

– Kada je reč o Ejafjadlajokudlu zapažena je povišena koncentracija fluorida. I to može da ugrozi stoku, izazove oboljenje kostiju... Međutim, njihova količina je tolika da efekte može izazvati samo u okruženju – kazao je Cvetković i dodao da nema većih količina sumpor-dioksida, što je i očekivano, jer je reč o vulkanu niske eksplozivnosti.

V. Dugalić

[objavljeno: 23/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.