Izvor: Blic, 07.Dec.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vojska služi da se piprema za rat, ili ćemo da je naoružavamo ili da je raspustimo

Predloženi budžet za vojsku od 70 milijardi dinara je istorijski i najveći budžet od 2000. godine. Država je ponosna na svoju vojsku i naravno da će je naoružavati po jasnim planovima, u skladu sa politikom i potrebama zemlje i naroda kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Potreba ovog naroda je da ima snažnu vojsku. Nisu ovo vremena kada se govorilo da nemamo nijednog neprijatelja i da nikada nećemo ratovati. Mi to ne možemo da kažemo, jer ne znamo to - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vulin tokom rasprave o budžetu u Skupštini Srbije.

Vojska, ističe ministar, služi samo za jednu stvar: "da se spremi za rat i ni za šta drugo i da, ako rata nikada neće biti i ako nije trebalo da ga bude, ako ne treba vojska da se naoružava, onda - da se raspusti".

- Onda je previše, ne 70 milijardi koliko smo dobili, nego je i sedam miliona previše. Šta će nam? Vojska služi samo za jednu stvar, da se priprema za rat, a na politici je da rat izbegne, koliko god može - izričit je Vulin.

Posao političara je, smatra Vulin, da vojska bude moćna, jaka, zadovoljna, naoružana, a "naravno da se svi raduju nabavci MIG-ova i naravno da je ta nabavka u skladu sa planom opremanja".

Obraćajući se narodnom poslaniku Zoranu Živkoviću, Vulin ga je pitao zašto u njegovo vreme nisu nabavljeni MIG-ovi "ili Fantomi, F16, ne pravi pitanje", kao i zašto tada ni jedan tenk nije uveden u naoružanje, a rasterani "svi oficiri koji su vredeli i prošli ratišta".

- Naravno da ćemo se naoružavati po jasnim planovima, koji su dostupni kome treba da budu, u skladu sa politikom i potrebama ove zemlje i naroda. Priča o tome da navodno naša tajna služba nema na svom sajtu ili u budžetu precizno definisane razdele, a da imaju neke druge službe, naravno da je notorna laž, jer nijedna ozbiljna služba ne govori o takvim stvarima na sajtovima i u javnosti - rekao je Vulin.

Ministar odbrane je naveo i da smo "smo svi bili svedoci kako je vojska mirno stajala i gledala kako 17. marta 2004. gori Kosovo i Metohija i sprovodi martovski pogrom".

- Vojska nije reagovala, država nije reagovala. Gledali smo kako Kosovo proglašava nezavisnost, nije vojska reagovala. Zato se pravi moćna i jaka vojska. Da se ne desi više nikada tako nešto nikome. Ako vojska nije potrebna, onda je ukinite, ali dok je ne ukinete, biće i naoružana, imaće veće plate, radiće i napredovaće - jasan je Vulin.

Strategije odbrane u ovoj zemlji, dodaje, donosili su oficiri stranih armija, nisu ih donosili srpski oficiri, a sada je donose.

- Ova vojska više neće uništiti nijedan tenk, neće proterati nijednog oficira, neće se nikada više stideti svojih vojnika - kazao je Vulin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.