Vulin: Socijalni radnici najdragoceniji deo sistema

Izvor: RTS, 29.Apr.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Socijalni radnici najdragoceniji deo sistema

Najvažniji deo socijalne zaštite su socijalni radnici koji brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i poručio da će se manjati zakoni, ali ne i suština sistema socijalne zaštite.
Najdragoceniji deo socijalne zaštite ste vi, zaposleni i vi ste neotkriveno blago Srbije i najdragoceniji deo sistema, poručio je Aleksandar Vulin otvarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Četvrtu redovnu Skupštinu Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti u prostorijama Gerontološkog centra Beograd, na Bežanijskoj kosi, navodi Tanjug.


Rekao je da 15.000 zaposlenih brine o 700.000 korisnika, kojima je pomoć neophodna i da u kolektivnim ugovorima postoji pravo koje se odnosi na skraćeno radno vreme, ali da zaposleni to pravo uglavnom ne koriste.
Kako je rekao, zakonima koje Ministarstvo rada planira da donese nastojaće se u tome da se rastereti socijalna zaštita od svega onog što ne spada u taj deo i da se u pomoć uključe i druge institucije, ali ne zato da bi socijalni radnici manje radili, već da bi radili ono za šta su se obrazovali i ono što je njihov posao.
Zaposlenima u socijalnoj zaštiti poručio je da nikada ne treba da prestanu da se bore i pomažu onima kojima je pomoć neophodna.
"Menjaćemo zakone, ali ne i suštinu sistema socijalne zaštite", poručio je Vulin i dodao da tokom prošlogodišnjih poplava nije bilo nijednog centra za socijalni rad ili ustanove sličnog tipa koja se nije ponudila da pomogne i za kratko vreme su svi zbrinuti i ukazana im je pomoć.
"Ne meri se jedno društvo prema tome kako žive oni najbogatiji, već kako se brine o onima kojima je najteže", rekao je ministar.
Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da su predstavnici tog sindikata zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom rada i ministrom Vulinom, što ranije, kako je kazao, nije bio slučaj, ističucuhi da je dobro što je pokrenut proces kolektivnog pregovaranja i što su uključeni u radne grupe za donošenje važnih zakona.
Rekao je da je dobro što se kolektivnim ugovorima mogu definisati specifičnosti i da je zahvaljujući njima zadržana većina prava zaposlenih.
Cvetanović je poručio da bi bilo važno da se zarade zaposlenima u javnim službama vrate na stari nivo, kao i da ubuduće očekuje i dalju dobru zajedničku saradnju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.