Dva ruska antonova stižu u Srbiju, šest lasta uvedeno u upotrebu

Izvor: RTS, 19.Mar.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva ruska "antonova" stižu u Srbiju, šest "lasta" uvedeno u upotrebu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je "Sputnjiku" da dva transportna aviona An-26 dolaze u Srbiju u okviru paketa vojno-tehničkog sporazuma šefova država Ruske Federacije i Republike Srbije. Kako je naveo, "migovi 29" koji su u oktobru stigli iz Rusije biće u upotrebi do kraja godine. Od danas u upotrebi šest školskih aviona "lasta" domaće proizvodnje.
Aleksandar Vulin je naveo da će do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine svi avioni Vojske Srbije biti osposobljeni za letenje i da će srpsko vazuhoplovstvo biti najrespektabilnije u regionu.

Ministar je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem obišao Aerodrom "Batajnica" i šest aviona "lasta" koji su uvedeni u upotrebu u RV i PVO Vojske Srbije, kao i letelice "mig-29" na kojima je u toku remont i modernizacija.
Istakao je da se vojno-tehnički sporazum koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sprovodi u rokovima i u skladu sa onim što je dogovoreno.
"Raduje nas što smo danas ovde zbog prijema šest novih vazduhoplova u naoružanje naše vojske. To su školski avioni koje smo sami projektovali i napravili. Mnogo je vremena prošlo od kad je naša vojska dobila ovako vredan poklon, ali poklon koji smo sami napravili i koji je produkt naše pameti i znanja", naglasio je ministar.
Vulin je objasnio da će Vojska Srbije imati sve uslove da odškoluje pilota od prvog stepena preko "laste" do "miga 29".

Odgovarajući na pitanja novinara, Vulin je rekao da do kraja godine možemo da kažemo da će svi naši avioni biti operativni i u vazduhu.
"Naše vazduhoplovstvo je spaseno. Ono je bilo skoro uništeno 1999. godine, sada možemo da kažemo da će, kada se završi sve o čemu govorimo, naše vazduhoplovstvo biti sasvim sigurno najrespektabilnije u regionu", dodao je Vulin.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da je tokom obilaska sagledan stepen realizacije plana modernizacije "migova 29".
"Sve teče u skladu s planom i dinamikom, ljudi su motivisani i orni za rad, a uz uvođenje aviona 'lasta' za početnu obuku pilota imaćemo zaokruženo vazduhoplovstvo koje će biti sposobno da štiti vazdušni prostor Srbije", poručio je Diković.

Komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija pojasnio je da je u upotrebu uvedeno šest aviona "lasta", dok će preostalih osam biti uvedeno sredinom godine.
Nakon obilaska aviona Vulin i Diković su se sastali sa pilotima koji će uskoro biti upućeni na petomesečnu obuku u Rusiju za letenje na "migovima".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Dva ruska "antonova" stižu u Srbiju

Izvor: B92, 19.Mar.2018

Dva transportna aviona An-26 dolaze u Srbiju u okviru paketa vojno tehničkog sporazuma šefova država Rusije i Srbije, izjavio je ministar Aleksandar Vulin. Vulin je to rekao tokom obilaska radova na aerodromu "Batajnica" na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, koji su stigli iz Rusije, i prijema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.