Vulin: Centar u Šidu u funkciji za nekoliko dana

Izvor: RTS, 01.Nov.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Centar u Šidu u funkciji za nekoliko dana

Radove na uređenju privremenog centra u Šidu namenjenog za više od 1.000 izbeglica, uglavnom žena i dece iz bliskoistočnih država, obišao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Posle obilaska zgrade, kao i ostalog prostora, i razgovora sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije i UNHCR-a, Vulin je najavio da će taj centar biti stavljen u funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nekoliko dana.

Vulin je naglasio da će tu moći da bude smešteno više od 1.000 osoba, koji će čekati da pređu u vozove, gde će ih preuzimati predstavnici hrvatske policije i Fronteksa.
Prema njegovim rečima, zgrade su prvenstveno namenjene za žene i decu, odnosno one koji su najslabiji, tako da "nijedno dete neće upoznati zimu na najstrašniji način".
Vulin je podsetio da je juče u Srbiji registrovan izuzetno veliki broj migranata, koji su preko makedonsko-srpske granice prvo stigli u Preševo.
"Juče smo imali skoro najveći broj migranata do sada - 8.057 osoba registrovano je u Preševu, a od toga 2.574 maloletnika", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, uz maloletnike, među kojima je bio veliki broj dece, su i majke kao i ženska populacija, tako da će država Srbija kao i do sada nastaviti da se odgovorno ponaša i pomaže im najviše što može.
"Srbija u skladu sa svojim obavezama čini sve da bi migranti u prolazu kroz našu teritoriju bili zbrinuti i da bi se adekvatno pripremili za zimsko vreme koje dolazi", rekao je ministar.
Vulin je podsetio da država Srbija registruje sve migrante koji dolaze na njenu teritoriju i da te informacije delimo sa susednim zemljama duž migrantske rute.
Prema njegovim rečima, to dokazuje i koliko je Srbija bila organizovana i u organizaciji prihvata i u registraciji izbeglica.
Privremeni prihvatni centar smešten je na lokaciji neposredno uz železničku stanicu u Šidu, gde će izbeglice autobusima biti dovožene iz Preševa.
Hrvatska policija i predstavnici Fronteksa će ih dočekivati u vozu i odatle preuzimati i upućivati ka njihovom daljem odredištu.

Vulin je objasnio da će se predstavnici policija dve države i Fronteksa uskoro dogovoriti kada će početi taj način prevoza izbeglica, dodavši da će do tada i privremeni centar biti u potpunosti završen.
Na železničku stanicu u Šidu je tokom prepodneva vozom iz Preševa stiglo stotinak izbeglica, među kojima je bilo dosta dece i žena, koji su potom autobusima odvezeni na prelaz Berkasovo-Bapska, preko kojeg prelaze u Hrvatsku.
Na tom prelazu između Srbije i Hrvatske nema problema, a muškarce, žene i decu, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, u periodičnim intervalima Hrvatska propušta na svoju teritoriju.
Na Berkasovu su obezbeđeni pomoć u hrani i vodi, medicinska pomoć, a tako će isto biti i u privremenom prihvatnom centru neposredno uz železničku i autobusku stanicu u Šidu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.