Vudro Vilson, američki predsednik koga su Srbi voleli

Izvor: RTS, 05.Okt.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vudro Vilson, američki predsednik koga su Srbi voleli

Svi "za" niko "protiv" tako su odbornici Skupštine Beograda glasali i odlučili da bivši američki predsednik Vudro Vilson dobije spomenik u glavnom gradu.
Od ljubavi do mržnje, tako se mogu opisati emocije Srba prema predsednicima Amerike u proteklih 100 godina. Najviše smo voleli i cenili jednog - Tomasa Vudra Vilsona.

"U vreme Prvog svetskog rata dve države gotovo da se uopšte nisu poznavale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a zatim pred kraj rata 1917. i 1918. kada Amerika ulazi u rat, Srbija prosto prima jednu veliku pre svega finansijsku pomoć od SAD. To je ono što se malo zna, da je preživaljavanje srpskih zarobljenika i interniraca u dobroj meri zavisilo od finansijske pomoći SAD. S druge strane, imamo političku pomoć kada je Vudro Vilson konačno prelomio sredinom 1918. godine da Austrougarska treba da prestane da postoji i da podrži stvaranje Kraljevine SHS", kaže Danilo Šarenac sa Instituta za savremenu istoriju.
Te iste godine, Vilson je odao počast Srbiji isticanjem srpske zastave na Beloj kući i to zahvaljujući njegovom velikom prijatelju Mihajlu Pupinu.
"Ne bi se podigla da nije bilo Idvorskog pastira. Ne samo da se podigla zastava, nego je Vilson pustio jedan proglas 1918. godine, mesec dana razlike od Vidovdana. To nije slučajno i Vilson govor počinje rečima: 'Prošlo je četiri godine od kada je divni narod srpski pre nego da se izloži lukavom neprijatelju, o hrabro je taj narod odgovorio', i to piše američki predsednik i izdaje komandu: 'ovaj se moj proglas ima čitati u svim crkvama, na svim bogosluženjima bez obzira na veroispovest'", istakla je predsednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" Aleksandra Ninković-Tasić.
Niko ne spori podršku Vilsona Srbiji, ali neki smatraju da bi se na to prijateljstvo moglo podsetiti i drugačijim potezima.
"Mislim da je dovoljno vratiti naziv starog bulevara koji je Kraljevina imenovala po njemu na trgu gde se nalazi železnička stanica. To je nešto što mi se čini da bi bilo odgovarajuće. Ipak je prošlo 100 godina od tih događaja i čini mi se malo usiljeno sada podizati i spomenik i imenovati ulicu po njemu", smatra Šarenac.
Iako se na realizaciju čeka dugo, ideja o podizanju spomenika nije nova. Razmišljalo se o zajedničkom obeležju Vilsonu i Pupinu, ali je odlučeno da svaki od njih dobije svoj spomenik.
"Spomenik će biti u okviru 'Beograda na vodi' pored samog Bulevara Vudro Vilsona koji se sada završava i koji će ići od Beogradskog sajma pa iza sadašnje autobuske stanice koja se polako iseljava. Kod Sajma će biti kružni tok gde će počinjati taj bulevar, znači ići će paralelno sa Savskom ulicom i u tom prostoru biće spomenik Vudro Vilsonu", kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić .
Ulicom Vudra Vilsona Beograđani će moći već ove godine, dok se spomenik očekuje za najviše godinu i po dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.