Izvor: Danas, 10.Jan.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeve iluzije

Prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića na svečanosti povodom obeležavanja dana Republike Srpske izazvalo je negativne reakcije političara iz BiH, koji su, za razliku od svih Vučićevih prethodnika, baš sa njim pronašli najbolji zajednički jezik u cilju normalizacije odnosa dve države, ali i međunarodne zajednice, s obzirom na simboliku dana 9. januara - koja se u tim krugovima tumači kao slava genocidu i ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih u ime RS, odnosno propagiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nezavisnosti ovog entiteta.

Kada se na sve to doda i nedavna odluka ustavnog suda BiH da proglasi 9. januar nelegalnim praznikom, situacija u kojoj se premijer Srbije našao dodatno se zakomplikovala u smislu njegove očigledne težnje da javnosti ne bude baš najjasnije da li je, kako se to najčešće opisuje, pustio Dodika niz vodu, ili je u stanju da stane na njegovu stranu, ukoliko se ovaj konačno odluči na poteze koji bi sigurno izazvali sukobe u BiH.

Tako će premijer Vučić otići u RS na proslavu praznika koji su institucije BiH proglasile neustavnim, a istovremeno će tvrditi da se zalaže za jačanje integriteta BiH i tamošnjih institucija. Tamo će reći da ljubav prema RS ne znači mržnju prema BiH, a istovremeno će se služiti retorikom koja upućuje na zaključak da se Srbija teško ili nikako ne odriče kontrole nad tim entitetom. Ta konfuzija i kontradiktornost u premijerovim stavovima zapravo je sasvim razumljiva i karakteristična za ovdašnje načine vladanja. Naime, jasno je da Vučić ne podržava Dodika i da je spreman da utiče na njega da odustane od određenih poteza, poput raspisivanja referenduma. S obzirom na ogromnu podršku koju Dodik uživa od Rusije, Vučić i u tom domenu urušava svoj kredibilitet kod ruskih zvaničnika.

Međutim, čini se da ne bi imao velikih problema sa tim da njegovo biračko telo gotovo u celini nije na Dodikovoj strani. Premijer Srbije otuda stvara tu iluziju nedefinisanog i nejasnog stava prema problemima BiH, računajući da će EU i SAD imati razumevanja za njegove načine u postizanju krajnjeg cilja - funkcionisanja države BiH, sklanjanje Dodika sa političke scene i smanjenje uticaja Rusije. Problem je to što se time stvara nezdrav i neistinit vrednosni sistem u kojem bi se razumeo kontekst iz kojeg takve odluke usmerene u pravcu ostvarenja javnog interesa proizilaze.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.