Vučić razgovarao sa robotom Emom

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 11:14

Vučić razgovarao sa robotom Emom

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je izložbeni prostor Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i konstatovao da je taj Centar pokazatelj napretka i razvoja obrazovanja u Srbiji. Veruje, kaže, da će Srbija uz ogromnu energiju moći da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi.
Domaćini su predsednika upoznali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa onim čime Centar razpolaže, između ostalog i robota Emu, koju je Vučić upitao zbog čega je došla u Srbiju.

Ema je odgovorila da voli Srbiju i da je ovo zemlja sa divnom prirodom i ljudima i ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina.
"Sigurna sam da ćete postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu", odgovorila je robot Ema.
Predsednik Vučić je imao priliku da vidi i pametne učionice opremljene interaktivnim tablama, koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici i da se upozna sa softverima koji su napravljeni da bi olakšali održavanje časova.

U jednoj od laboratorija gosti su mogli da vide kako izgleda jedna lekcija iz fizike.
Zatim su obišli zonu u kojoj se razvijaju veštine potrebne za 21. vek, ali i osobine kao što su saradnja, timski duh, ali i talente ucenika.
Centar je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanike "NetDragon Websoft Holdings Limited" i deo je strateškog programa razvoja Srbije koji prepoznaje značaj i prednost znanja inovacija i interneta.
Svečano otvaranje centra planirano je za prvu polovinu jula kada će u Beograd doći i kineski partneri.

Uz predsednika Vučića izložbeni prostor posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.
"Da budemo jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi"Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija dobro razumela da je oblast inovativnih tehnologija, robotike i veštačke inteligencije put u budućnost i ocenio da bi naša zemlja mogla da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi.

Vučić je posle obilaska Centra za robotiku i veštačku inteligenciju rekao da malo zna o robotici, veštačkoj inteligenciji ali da smo dobro razumeli da je to za Srbiju put u budućnost i da je to za zemlju najvažnije.
Kako je rekao, sve što je tamo video, gotovo je nadrealno i izgleda kao da nije u Srbiji, ali se, kaže, ipak pokazalo da je moguće da bude u Srbiji, zbog čega je zahvalan kineskim partnerima.
Predsednik je najavio da će isti ovakav Centar biti otvoren u Novom Sadu i Trsteniku.
"Želimo da obučavamo učitelje, nastavnike, profesore, da idemo u korak sa novim tehnologijama. Kina je vodeća zemlja u veštačkoj inteligenciji, a mi smo srećni što u tome možemo da učestvujemo", rekao je Vučić.
Dodao je da je zadovoljan što je čuo da 4.000 nastavnika dolazi u Centar.
"Verujem da ćemo uz ogromnu energiju moći da budemo jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi", poručio je Vučić.
Predsednik je naveo da je Srbija u Centar uložila 15 miliona dinara, dok su kineski partneri dali značajno veća sredstva.
"Ovo je budućnost Srbije", zaključio je Aleksandar Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić u Centru za robotiku Učiteljskog fakulteta, razgovarao sa robotom Emom: Verujem da ćemo biti jedna od digitalno najrazvijenijih zemalja (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je izložbeni prostor Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas izložbeni prostor Centra za robotiku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.