Izvor: TangoSix.rs, 27.Jul.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić potvrdio da se za G-4MD razgovara sa Airbusom

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, je prilikom posete Privrednom društvu „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, koje posluje u sklopu JP „Jugoimport SDPR“, između ostalog najavio de se o dugo očekivanoj modernizaciji G-4 trenutno pregovora sa Erbas difensom (Airbus Defence & Space).
– Mi ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera. Neki će stići odmah, neki za godinu dana. To je rok dobavljačima da nam ga dostave. Time pojačavamo značajno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << naše vojne i policijske helikopterske jedinice. Istovremeno, imaćemo, mislim, do septembra sledeće godine u najboljem stanju naše vazduhoplove. Dakle, 5 MiG-ova 29 i tri dvadesetjedinice. To ćemo prvi put u resursu imati osam tako ozbiljnih lovaca. Radimo sa Erbas difens (Airbus Defence) sektorom na Galebu 4 i nadam se da ćemo uskoro uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore, a od februara i marta ovde očekujemo početak serijske proizvodnje, ne više prototipa Lazara 2+ amfibija – izjavio je premijer Vučić.
Da podsetimo, modernizacija školsko-borbenih avion G-4 ‘’Super Galeb’’ prvi put je najavljena 2007-8 godine. Njena vrednost tada je procenjena na 5 miliona evra po avionu.  Projekat je međutim više puta odlagan usled nedostatka finansijskih sredstava, ali i volje državnog vrha.
Projekat G-4MD se u jednom trenutku odnosio na nabavku novih višenamenskih borbenih aviona gde se pominjalo da bi država koja Srbiji bude prodala avione mogla i da izvrši modernizaciju. Prvobitno se spominjalo 14-15 aviona, da bi poslednja informacija govorila o svega 9 modernizovanih aviona (prototip + 8 aviona).
Realizacija projekta je nekoliko puta odlagana jer je obično rebalans budžeta onemogućavao početak finansiranja projekata. U međuvremenu avion G-4 su gledali predstavnici raznih zapadnih i istočnih firmi, a Nemci su imali prilike da ga vide na aeromitingu ILA-2010. Tokom 2013. godine je čak bio otvoren i javni poziv za informacije, a trebalo je da počnu i pregovori sa tri kompanije i to nemačkom firmom Cassiadian (sada Airbus DS), francuskom Thales, i izraelskom Elbit. Planirano je da bi po modernizaciji ovaj tip aviona mogao da ostane u naoružanju do 2030-35. godine.
U periodu 2013-2015. je bilo planirano 10 miliona evra za početak programa, ali je onda 2014. objavljeno kako će za period 2015-2017. biti izdvojeno nešto više od 588 hiljada evra. 
 
The post Vučić potvrdio da se za G-4MD razgovara sa Airbusom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.