Vučić: Objavićemo samo imena kompanija koje podnesu obavezujuću ponudu za „Nikolu Teslu“

Izvor: TangoSix.rs, 13.Mar.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Objavićemo samo imena kompanija koje podnesu obavezujuću ponudu za „Nikolu Teslu“

Imena zainteresovanih kompanija za koncesiju Aerodroma „Nikola Tesla“ biće poznata tek u junu ili julu, kada stignu obavezujuće ponude, izjavio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na otvaranju „EAP Shared Services“ centar u Beogradu.
On je dodao da imena 27 kompanija koje su se prijavile u prvoj fazi neće biti objavljena jer su to neobavezujuće ponude, ali je naveo broj kompanija iz pojedinih zemalja.
– Iz Francuske je zainteresovano četiri kompanije, četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << iz Kine, četiri iz Rusije, ima zainteresovanih iz Nemačke, Indije, Južne Koreje i to su uglavnom najmoćnije kompanije. Za Zagreb se bilo javilo 10 kompanija, ako se ne varam. Naš je aerodrom mnogo važniji, mnogo moćniji, mnogo veći u svakom pogledu. Za „networking“ i „conectivity“ značajniji. –
Na pitanje Tango Sixa kada će biti poznata imena zainteresovanih kompanija Vučić navodi:
– Ovo su neobavezujuće ponude, informacija za nas. Verovatno ćete do nekih imena doći, ali objavićemo tek imena u junu ili julu kada dođu obavezujuće ponude. Do kraja decembra, najkasnije do početka januara očekujemo da završimo sve. Ne žurimo mi, želimo da nađemo najboljeg i da mu uzmemo najviše para. –
On je podsetio da će se od koncesionara pregovarati o davanju 350 miliona evra unapred, godišnjoj koncesijskoj naknadi koja će se kretati od 5 do 16-17 miliona evra, kao i investicijama u vrednosi od oko 700 miliona evra. Osim cene, za pregovore će, prema njegovim rečima, biti važni kvalitet i garancija.
Na pitanje kako komentariše analize po kojima bi Aerodrom „Nikola Tesla“ i sam mogao da postigne čak i veći profit ukoliko koncesionar ne bi došao, Vučić navodi da to nije moguće.
– Ne bi mogao da ostvari taj profit. To govore oni koji su ga napravili na gubitaša koji donosi 4 miliona evre, a ne 40 miliona evra, kao što donosi danas. Ne može sam jer nam trebaju investicije dvadeset puta veće nego što je naša profitna stopa, a mi te pare nemamo. Pritom, ništa ne gubimo. Ne znam odakle taj pristup protiv privatne svojine. Odakle mi sve to znamo kada nigde u našem okruženju tako nešto slično ne postoji.  –
Zadržavanje sadašnjih radnika „Nikole Tesle“ tema pregovora sa budućim koncesionarom / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Na pitanje da li će obavezu zadržavanja radnika Aerodroma „Nikola Tesla“ biti tema pregovora sa koncesionarom, Vučić navodi da će jedna od obaveza koncesionara biti zadržavanje radnika.
– Svakako da će imati obavezu, uvek ima za koje god preduzeće da se pregovara. Oni će zaposliti još ljudi. Oni će svakako imati više ljudi zato što će kapaciteti aerodroma biti uvećani. Nije reč ovde o koncesiji nečega što je neuspešno. Mi smo ovo napravili veoma uspešnim da bismo mogli dalje da razgovaramo. –
Govoreći o eventualnoj izgradnji druge piste, Vučić je rekao da će se o tome naknadno doneti odluka.
– Tu će biti novih kapaciteta – renoviranje, modernizacija pista. Još nismo načisto da li nam je u narednih 15 godina potrebna druga pisa – o tome će se naknadno doneti odluka. Biće i novih molova na Aerodromu i bolje ponude. –
„Spremni smo da pomognemo liniju za Peking“ Govoreći o budućim planovima za interkontinentalne letove, Vučić je naveo da se „uskoro očekuje uspostavljanje linije za Peking, ali ne preko Er Srbije jer se nema novca za to“.
– Preko jedne kineske kompanije očekujemo uspostalvjanje direktnog leta za Peking iz Beograda. To će značiti i za Er Srbiju jer ćemo na taj način ljude umrežiti sa drugim destinacijama u svetu . – naveo je Vučić i dodao:
– Ako nam ovaj veliki kineski operater uvede tu liniju za Peking, očekujem da predsednik Nikolić zamoli i da dobije slot jer je užasno teško dobiti slot za Peking. Onda ćete iz Beograda moći da letite za Njujork i Peking – to su ogromne stvari. Kompanija koja bi letela, a mi smo spremni da pomognemo, je i turoperater i ona bi dovela desetine hiljada kineskih turista. –
Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu. * indicates required
Email Address *


First Name *


Last Name *


Occupation

Company













The post Vučić: Objavićemo samo imena kompanija koje podnesu obavezujuću ponudu za „Nikolu Teslu“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo je spisak 27 firmi koje bi Teslu, niko iz UAE

Izvor: B92, 14.Mar.2017, 09:24

Među 27 kompanija koje su se prijavile za koncesiju za aerodrom "Nikola Tesla" jesu i francuski "Vinci", nemački "Fraport", engleski "Mančester erport grup".

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.