Vučić: Cilj da do kraja godine imamo 5.000 dronova-kamikaza Komarac, ispitivanje planirajućih avio-bombi za Orao i MiG-29 ako treba u Egiptu

Izvor: TangoSix.rs, 11.Mar.2024, 08:01

Vučić: Cilj da do kraja godine imamo 5.000 dronova-kamikaza Komarac, ispitivanje planirajućih avio-bombi za Orao i MiG-29 ako treba u Egiptu

Za samo mesec i po dana, državni i vojni vrh Srbije je bio prisutan na tri taktičko-tehnička zbora naoružanja i vojne opreme (NVO). Nakon statičke izložbe organizovanoj u Domu garde na Topčideru, proslave Dana državnosti u Nišu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prekjuče obišao i Vojno-tehnički institut.
Predsednik se sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom VTI-ja i odbrambene industrije Srbije, upoznao se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa stepenom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << realizacije novih razvojnih projekata, a prilikom obilaska VTI posebno se osvrnuo na prototipove dronova kamikaza.
Besposadne platforme raznih veličina i namena i dalje najbrojnija kategorija u razvoju srpske namenske industrije / Foto: Ministarstvo odbrane Na statičkoj izložbi NVO je ponovo uglavnom predstavljeno ono što je već viđeno u Topčideru i Nišu. Najzastupljenije su bile besposadne letelice i dronovi koje razvijaju inženjeri VTI-a, među njima i dron Komarac.
– Cilj je da imamo 5.000 dronova Komarac pre kraja godine – kazao je predsednik Srbije i dodao da Krušik iz Valjeva proizvodi bojeve glave za ove letelice.
U direktnom video prenosu obilaska su se i ovoga puta mogle čuti neke nove informacije, pre svega iz predsednikovih dijaloga sa predstavnicima odbrambene industrije, ministarstva odbrane a najviše sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem.
Komarac-1 za sada ima bojevu glavu mase jednog kilograma / Foto: Ministarstvo odbrane Neki od naoružanih kvadkoptera koje razvija VTI / Foto: isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Saznali smo tako da dron Komarac-1 trenutno ima granatu sa bojevom glavom mase jedan kilogram (može biti protivoklopna i protivpešadijska) i da se radi na razvoju bojevih glava mase 2 i 5 kg.
Predsednik je imao primedbu na kašnjenje drona-kamikaze Gavran i izneo svoje saznanje da je ispitivanje koje je skoro realizovano, bilo neuspešno. Novost je plan upotrebe prema kojem bi se Gavran koristio u sadejstvu sa besposadnom letelicom Senka. Takođe je otkriveno da set sa tri letelice Senka, zajedno sa sistemom za upravljanje i naoružanjem košta oko milion evra.
Planirano je još jedno sadejstvo: veliki naoružani kvadkopter Obad trebalo bi da se koristi zajedno sa besposadnom kopnenom naoružanom platformom Miloš, a moglo se čuti da bi svaki pešadijski bataljon trebao da ima po jedan ovakav set.
Iako se navodi da je domaća izviđačko-borbena besposadna letelica Pegaz uvedena u naoružanje, još jednom smo saznali da serijska proizvodnja još uvek nije počela. Ponovo se spominje vremenski rok ‘‘do kraja godine‘‘ što smo već imali prilike da čujemo 2022. i 2023. godine.
Sistem wWAGK kompanije Vlatacom postavljen na avio-bombu opšte namene Mk82. Izložba Partner-2023 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Jedna od interesantnijih novosti vezana je za vazduhoplovna ubojna sredstva. Prilikom obilaska dela izložbe na kome su se nalazile domaće planirajuće avio-bombe koje su u razvoju, moglo se čuti da postoji problem koji se odnosi na to gde bi one bile ispitivane.
Predsednik Vučić je u razgovoru sa pomoćnikom direktora preduzeća Jugoimport SDPR za komercijalne poslove Aleksandrom Lijakovićem rekao da će ‘‘zamoliti predsednika Sisija‘‘ da se ispitivanje izvrši u Egiptu. Pri tom je Lijaković govorio o planirajućoj avio-bombi na bazi američke Mk82 pored koje se u tom trenutku i nalazio. Takođe je spomenuto da bi ovim sredstvom mogao biti naoružan modernizovani jurišni avion Orao, ali i višenamenski borbeni avioni MiG-29.
The post Vučić: Cilj da do kraja godine imamo 5.000 dronova-kamikaza Komarac, ispitivanje planirajućih avio-bombi za Orao i MiG-29 ako treba u Egiptu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.