Izvor: B92, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrlo vruće, ali tipično za jun

Beograd -- U Srbiji se do kraja sedmice mogu očekivati temperature i do 39 stepeni, a već od subote pad temperatura.

Prema rečima rukovodioca grupe za primenjenu klimatologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Jasminke Smajlagić, ljudi na ovim područjima "nisu prilagođeni na tako visoke temperature u ovo doba godine", i lakše ih podnose u julu i avgustu.

Prof. Mlađen Ćurić, sa Instituta za meteorologiju u Beogradu, ukazao je da je trenutna klimatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacija u Srbiji tipična za jun, da ima dosta sunčeve energije, ali i čestih padavina.

Tek sredinom jula očekuje se stvaranje "grebena" visokog pritiska, koji sprečava formiranje padavina, što će izazvati period stabilnijeg vremena, dodao je Ćurić.

Za septembar postoje izgledi da će biti nešto topliji i suvlji, za oktobar i novembar predviđa sa Miholjsko leto, a u decembru biće uobičajeno hladno sa očekivanom količinom padavina.

Najviša do sada izmerena temperatura u Srbiji iznosila je 44,3 stepena. Izmerena je u Kraljevu 1939. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.