Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrlo lako do eksploziva na Kosovu

Beograd -- Dejvid Mekintajer, novinar britanskog Kanala 5 je bez većih problema uspeo da dođe do 14kg "simteksa", vrlo jakog eksploziva.

Emisija "Mekintajer istražuje", koja je sinoć emitovana na Televiziji B92, osim što je pokazala kako se na Kosovu krajem 2003. godine na vrlo lak način moglo doći do eksploziva, kao centralnu ličnost imala je jednog od komandanata OVK-a Niama Bahljuljija, zvanog Hulji.

Novinari su do njega došli preko Sinbada Sadkuca, poznatog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovca oružja, a Hulji im je pokazivao slike s odsečenim srpskih glavama i hvalio se kako je njegovu grupu obučavala "ekipa Osame bin Ladena'.

Predsednik Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da su tadašnji čelni ljudi vlasti u Beogradu upoznati sa delovanjem Niama Bahljuljija. Čović navodi i da se sva saznanja nalaze u tzv. Beloj knjizi: "Sad je pitanje drugo, pošto je to sve dokumentovano i dato, šta je preduzeo UNMIK, šta je preduzeo Haški tribunal. Takav čovek zna se gde treba da bude, Inače u svakom slučaju emisija koja je bila sinoć je sjajna, ona pokazuje na kakvom mi prostoru živimo, kad kažem 'mi', mislim na celokupan prostor, mislim i na Prištinu, Kosovo i druge delove Srbije i Beograd, da se organizovani kriminal i taj banditizam širi kao koncentrični krugovi".

Inače, dvojica novinara su u pomenutoj emisiji od Huljija kupila 13,5 kilograma plastičnog eksploziva "Semteks", koji je dovoljan da se u vazduh digne čitav britanski parlament ili obori 40 aviona.

Na osnovu njihovog istraživanja, UNMIK je do sada uhapsio 12 albanskih policajaca i još osam ljudi, dok je Niam Bahljulji, zvani Hulji, ubijen zbog "izdaje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.