Vreli dani baš kad im je vreme

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreli dani baš kad im je vreme

Naredna tri dana biće veoma toplo, a u nedelju će temperatura dostići čak 38 stepeni. – Podjednako vruće biće širom Srbije

Svi koji su se prošlog leta žalili na loše vreme i maštali o letnjim vrućinama narednih dana iskusiće prave tropske dane.  Flašica vode, šešir i naočare za sunce, rekviziti su bez kojih naši sugrađani ne bi smeli da mrdnu iz kuće. Iako lekari tvrde da srce više voli vrelinu nego zimu, ipak savetuju svima koji su u mogućnosti da izbegavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << boravak na suncu u najtoplijem delu dana, tačnije od 11 do 17 časova.

Do kraja ove nedelje, kao i početkom sledeće, našu zemlju će pogoditi još jedan talas tropskih vrućina sličan onom koji smo preživljavali tokom prvih devet dana jula. Poslednji dan ove sedmice biće vreo, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda,  očekuje se da temperatura u hladu bude između 36 i 38 stepeni Celzijusovih. Podjednako toplo biće širom Srbije, a razlika će biti svega nekoliko stepeni.

Ipak, prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa RHMZ-a, talasi vreline uobičajena su pojava za ovo doba godine.

– Očekuje se da narednih dana temperatura bude iznad proseka, a veoma je mala verovatnoća za pljuskove. Početkom sledeće nedelje temperatura bi trebalo da padne za nekoliko stepeni, ali će do kraja meseca biti toplo. Skoro svakog leta imamo ovakvu vrućinu, samo je razlika u tome koliko dana traje – objašnjava Todorović.

Tokom naredna tri dana biće veoma toplo i suvo vreme sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha od 27 do 31 stepeni Celzijusovih što je  iznad  višegodišnjeg proseka. Noći će biti tropske, što znači da će  jutarnja temperatura vazduha imati vrednosti u intervalu od 22 do 24 stepena Celzijusova, dok će najviše dnevne temperature biti od 33 do 36 stepeni.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, krajem druge i sredinom treće dekade jula prognoziraju se prolazna naoblačenja uz mogućnost pojave kiše. Krajem ovog meseca, tačnije oko 27. jula, moguća je pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i obilnijim padavinama.

Tropske vrućine (Foto A. Vasiljević)

I ono malo kiše što će pasti, kako kaže Todorović, biće lokalnog karaktera i daleko ispod proseka pa neće doneti osveženje niti radost poljoprivrednicima.

– Neizvesno je kada će se situacija promeniti i kada će vreme postati malo svežije. Kada se sredinom leta uspostavi polje visokog pritiska veoma teško se narušava. Cikloni koji donose kišu kreću se severom Evrope, a mi smo im na periferiji putanje. Tako nas okrzne samo nešto malo njihove svežine – reči su našeg sagovornika.

Tropske vrućine zahvatiće ceo Balkan, jug Francuske, Italiju, ali  najtoplije će biti u Španiji.

Veoma toplo i uglavnom suvo vreme trajaće do početka avgusta. Naredne dve nedelje, kako prognozira Republički hidrometeorološki zavod srednja dnevna temperatura trebalo bi da bude između 26 i 29 stepeni Celzijusovih. Jutarnje temperature iznosiće od 21 do 24 stepena Celzijusova, a najviše dnevne od 32 do 35 stepeni.

Ako je verovati mesečnoj prognozi meteorologa, do sredine avgusta održavaće se period toplog i suvog vremena sa temperaturom iznad proseka (do 29 stepeni). Veoma toplo, oko 36 stepeni, biće najverovatnije oko 10. avgusta, a drugog, četvrtog, sedmog, devetog, 13. i 15. avgusta moguća je kiša uz kraće vremenske nepogode.

Prognozirana količina padavina, u vrednosti od oko 24 milimetra, biće ispod višegodišnjeg proseka.

---------------------------------------------------------------------------

Najpouzdanija trodnevna prognoza

Digitalno doba stvorilo je mogućnost da se o vremenskoj prognozi informišemo na svim mogućim mestima. Samo jednim klikom na pametnim mobilnim telefonima moguće je proveriti prognozu za nekoliko dana unapred. Nedeljko Todorović objašnjava da se ovoj vrsti prognoza može verovati ukoliko je vremenska situacija stabilna, kao što nas očekuje u nekoliko narednih dana.

– Ukoliko je vreme promenljivo teško je prognozirati bilo šta i može se verovati prognozama koje obuhvataju naredna tri dana. Posle sedam dana pouzdanost prognoziranja opada. Priroda i atmosfera su veoma složeni, a samim tim i naš posao – objašnjava naš sagovornik. Građani koji vole da planiraju vreme unapred u večnoj su potrazi za pouzdanim meteorološkim podacima, pa su tako otkrili jedan od norveških sajtova www.yr.no na kojem mogu pronaći detaljne meteorološke podatke za ceo svet.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.