Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratiti Bogoslovski fakultet u sastav Univerziteta ili ne?

Beograd -- Od kada je Vlada Srbije poništila Uredbu iz 1952 kojom je Bogoslovski fakultet isključen sa Beogradskog univerziteta, u javnosti traje polemika oko toga treba li ovaj fakultet u potpunosti vratiti na državni univerzitet. Ministar prosvete Gašo Knežević za B92 objašnjava da odluka Vlade ne znači automatski povratak Bogoslovskog fakulteta, već je za to neophodna odredjena procedura: "Ako bi hteli zaista do kraja da razrešite pitanje gde je mesto Bogoslovskom fakultetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to bi morali da radite na zakonskom nivou. I ako neko u novom Ministarstvu prosvete ima tu potrebu, ono bi moglo da predloži i da dobije saglasnost, odnosno da Skupština aminiuje povratak na Univerzitet. Naravno, za to treba da se pitaju oba učesnika procesa integracije, pre svega Bogoslovski fakultet, a osim toga i Univerzitet, jer će oni snositi posledice", kazao je Knežević.

Rektor Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović podseća da je pre dve i po godine Nastavno-naučno veće Univerziteta, nakon konsultacija sa Vladom, zauzelo stav da i Univerzitet i Bogoslovski fakultet treba da ostanu autonomni odnosno odvojeni. Poslednjoj odluci Vlade o ukidanju uredbe nije prethodio nikakav razgovor sa predstavnicima Univerziteta i rektorata, tvrdi Marija Bogdanović: "Sve se više u javnosti, a i očigledno u političkim partijama, nastoji pridobiti što veći broj glasača, pa se onda došlo u situaciju da Bogoslovski fakultet, umesto da uputi pismo ili zahtev ili molbu za razgovor sa Univerzitetom u Beogradu, dakle sa Naučnim većem, on se obratio pojedinačno fakultetima i ovi su onda, našavši se sami, odgovarali drukčije nego što su to izneli dve ipo godine ranije", rekla je Bogdanović.

U medjuvremenu je medju univerzitetskim profesorima i javnosti nastala polemika da li Bogoslovski fakultet treba potpuno integrisati na Univerzitet ili ne. Na pitanje da li bi se založio i glasao za takvu promenu, s obzirom da je za to neophodno uraditi putem zakona, Radoš Ljušić, poslanik DSS-a kaže: "Ja bih uvek glasao da se Bogoslovski fakultet vrati na Univerzitet u Beogradu, naravno što bi podrazumevalo da on uskladi svoj program i težnje i potrebe prema opštim pravilima koja važe na Univerzitetu. Bogoslovski fakultet ne bi mogao da bude izdvojen. On mora da bude sastavni deo Univerziteta i morao bi da prihvati pravila koja važe na Univerzitetu. Mislim da to uopšte nije teško da se uskladi, neophodno je povesti razgovore između rektora Univerziteta i dekana Bogoslovskog, videti koji su sve problemi sporni i rešiti te probleme. Mislim da se sve to može rešiti do jeseni. Najesen, ako se sve to reši, ako Univerzitet smatra da su oni rešeni na zadovoljavajući način, onda, smatram, da Univerzitet treba da primi Bogoslovski fakultet kao jedan od ravnopravnih fakulteta u Beogradu", rekao je Ljušić.

Mogući povratak Bogoslovskog fakulteta na Beogradski univerzitet biće jedna od tema emisije Kažiprst Radija B92. Gost emisije će od 10 časova biti dekan ovog fakulteta, jerej Vladan Perišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.