Vračar vraća imovinu SPC-u

Izvor: RTS, 08.Jul.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vračar vraća imovinu SPC-u

Tokom jula, beogradska opština Vračar predaće Srpskoj pravoslavnoj crkvi stambeni i poslovni prostor u Bulevaru Kralja Aleksandra. Crkvi je taj prostor oduzet u nacionalizaciji 1964. godine.

Beogradska opština Vračar počela je da vraća oduzetu imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na osnovu Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama koji je Skupština Srbije usvojila 2006. godine.

Tokom jula izvršiće se primopredaja stambenog i poslovnog prostora u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zgradi u Bulevaru Kralja Aleksandra broj 20 ukupne površine 329 metara kvadratnih, čiji je korisnik bila opština Vračar, a koja je oduzeta od SPC nacionalizacijom 1964. godine, navedeno je u saopštenju te opštine.

Takođe, biće predata u vlasništvo SPC i dva trosobna stana, jedna soba i jednosoban stan u istoj zgradi, a Republika Srbija obeštetiće Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve za fizičke delove zgrade koji su otkupom stanova prešli u privatno vlasništvo.

U saopštenju se podseća da je sredinom devedesetih godina prošlog veka Demokratska stranka podnela Skupštini Srbije Predlog zakona o restituciji imovine crkvama sa ciljem da se uklone nepravedne posledice nacionalizacije imovine.

Predlog zakona tada nije usvojen. Ipak, pomak su tada učinila rukovodstva opština u kojima su članovi Demokratske stranke bili izabrani, jer su poslovni prostor koji je nacionalizovan davali u zakup nekadašnjim vlasnicima do donošenja zakona o restituciji, navodi se u saopštenju.

Opština Vračar vratila je i stanove koje su tadašnji vlasnici kao zadužbinu ostavili Beogradskom univerzitetu, a čiji je korisnik ukidanjem zadužbina postala ta opština, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.