Vozačima pukao film

Izvor: Glas javnosti, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozačima pukao film

ČAČAK - Autobusi čačanskog „Autoprevoza“ u ponedeljak neće izaći na ulice pošto višednevni pregovori sindikata i poslovodstva nisu dali rezultate. Radnici tvrde da imaju najniže plate, dok su cene autobuskih karata među najvišim u regionu. Na sličan korak spremaju se i njihove kolege iz Raške.

U poslednjem satu pregovora u četvrtak uveče sindikat je korigovao deo svojih zahteva, ali ni taj predlog poslovodstvo nije prihvatilo.

- Kako bismo došli do >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nekog rešenja, zahteve smo sveli na minimum. Tražili smo da se sat rada, umesto dosadašnjih 48, plaća 65 dinara, iako, prema odluci vlade, minimalna zarada bez poreza i doprinosa za period jul-decembar iznosi 87 dinara - kaže Branko Jaćimović, predsednik sindikalne organizacije u „Autoprevozu“.

Direktor: Problem otpuštanje, a ne plate

Andrija Stanić, direktor „Autoprevoza“, smatra da povod za štrajk nisu primanja, već najavljeno otpuštanje.

- Glavni problem je to što smo najavili veliki broj otpuštanja u 2010. godini, jer se uvode nove tehnologije koje zahtevaju manje žive radne snage. Nesuglasice proizilaze iz različitog tumačenja kolektivnog ugovora, a mi očekujemo da će situacija biti prevaziđena usaglašavanjem novog kolektivnog ugovora početkom naredne godine - rekao je Stanić.

Jedan od zahteva je i da se socijalni program sprovede u skladu sa kolektivnim ugovorom, po kome je predviđena otpremnina od 300 evra po godini staža. Radnici podsećaju da je utvrđivanje iznosa otpremnine izazvalo najviše problema. Poslovodstvo je načelno pristalo na zahtev, ali se ispostavilo, kako kažu radnici, da se potpisano ne poštuje.

- Radnicima je ponuđeno 150 evra, za one koji imaju između 10 i 20 godina staža, a za one preko 20 godina po 100 evra, dok su predviđenih 300 evra dobili samo radnici do 10 godina staža - kažu u sindikatu i dodaju da je poslovodstvo tom prilikom vešto izbeglo poštovanje kolektivnog ugovora. - Potpisivan je jedan ugovor koji je bio u skladu s kolektivnim, a odmah zatim i drugi kojim radnik dobrovoljno prihvata predviđenu sumu. Veliki broj radnika je prihvatio ponuđeno jer su zbog opasnosti da će postati tehnološki višak i malih plata odlazili u druge firme - kaže Radojica Todorović, sekretar Samostalnog sindikata.

Zaposleni traže da se utvrdi ravnomeran rad vozača i ističu da su njihove plate od 17.000 do 22.000 dinara.

- Vozači su vozili i po 20 sati i sa jedne na drugu „turu“ odlazili posle samo četiri-pet sati odmora. Takve uslove rada su mogli izdržati samo najmlađi, pa su najbolji među nama otišli u druge firme. Radi se naporno za najmanje plate u regionu, a možda i u Srbiji, dok je vožnja našim autobusima najskuplja. U našem poslovodstvu su te cene pravdali „liderstvom u regionu“, pa ako je tako, zašto onda nismo „lideri“ i u platama - ogorčeno pričaju u sindikatu.

U sindikatu „Auoprevoza“ kažu da je sedamdesetak vozača koji su vozili na relacijama van zemlje tužilo svoju firmu zbog neisplaćenih inostranih dnevnica i da je postupak još pred sudom.

Čačanski „Autoprevoz“ je 8. marta 2007. godine kupila firma „Kavim“ iz Izraela i za tri meseca će isteći obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom. Ista firma je većinski vlasnik i „Autosaobraćaja“ iz Raške, a prema informacijama iz sindikata najvećeg čačanskog autoprevoznog preduzeća, njihove kolege iz Raške se takođe spremaju za štrajk.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.