Vozači nespremni za jesenje uslove vožnje

Izvor: RTS, 01.Okt.2017, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači nespremni za jesenje uslove vožnje

Ovog vikenda dogodio se veliki broj udesa na našim putevima, a stručnjaci to objašnjavaju promenom vremena - prelaskom leta u jesen i novim, mnogo složenijim uslovima za vožnju. Vozači su opušteniji, misle da su uslovi isti, a tada nastaju problemi jer ni kočnice ni podloga nisu više isti, pa se dešava da ne mogu da izbegnu udese ili na vreme da ukoče. Brzina je u preko 60 odsto slučajeva najveći uzrok nesreća, ali i tu je još mnogo faktora koji vožnju čine nebezbednom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nekoliko teških saobraćajnih nesreća koje su se desile za vikend pokazuju da vozači nisu spremni za nove uslove vožnje. Dnevne temperure padaju, kolovoz je vlažan i klizav, poljski radovi i lišće na kolovozu ostavljaju podlogu koja je ponekad klizava koliko i led.

Od utorka se očekuju i prvi mrazevi i magla duž rečnih dolina i u kotlinama, pa treba pripremiti i sebe i vozilo za nastupajuće uslove. 
"Mnogo je veća verovatnoća da ćete u ovom vremenom proklizati sa vozilom ili nećete zakočiti. To se dešava češće u ovim prelaznim periodima između zime i leta", navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednosti saobraćaja.
Stručnjaci upozoravju i na tehničku ispravnost vozila. Tu su pre svega gume koje iako letnje moraju imati dovoljno veliku šaru da sigurno zakoče u vreme klizavih kolovoza u jesen.
Brisači, farovi, ventilacija u kabini moraju biti u fabričkim standardima, jer je bitno da se vidi gde se vozi u slučajevima magle i kiše. Kočnice smanjuju svoju upotrebljivost i do 15 odsto i sve može biti uzrok saobraćajne nesreće.
"Ako na tehničkim pregledima imamo ispravna vozila to će doprineti da linija vozač put automobil bude još sigurnija što će smanjiti broj nesreća", objašnjava Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.
Da bi se negativni trend zaustavio, već od danas biće više patrola saobraćajne policije na drumovima. Meriće se brzina obeleženim i neobeleženim vozilima sa i bez zaustavljanja i na auto-putu. Zato smanjite brzinu jer time čuvate vas i tuđi život, poručuju iz MUP- a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.