Izvor: B92, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Volšebno" pojavljivanje u Prosveti

Beograd -- Kako se knjiga Milorada Ulemeka Legije našla u knjižarama državne izdavačke kuće Prosveta još nije razjašnjeno.

U Ministarstvu kulture navode da to ne znaju ni nadležni u Prosveti, dok u toj izdavačkoj kući kažu da je bilo sve po zakonu. Na zahtev Ministarstva kulture da objasne kako se knjiga Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo premjera Zorana Đinđića, našla na policama Prosvetnih knjižara, odgovorni u toj izdavačkoj kući nisu imali odgovor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar kulture Dragan Kojadinović kaže da im je rečeno da se knjiga na volšeban način pojavila u knjižarama i da je reč o samo deset primeraka koji su odmah povučeni iz prodaje.

"To je sada stvar neke druge kontrole i istrage, kako je moguće da se u jednoj privatnoj ili društvenoj firmi pojavi nešto što je roba bez porekla, kojim kanalima, na koji volšeban nacin", kaže ministar kulture, Dragan Kojadinović.

Međutim, na pitanje B92 da li je tačno da se ne zna kako su stigle Ulemekove knjige u Prosvetu, Dragan Miličić, komercijalni direkor te izdavačke kuće, kaže da se tačno zna kako su stigle i da su stigle legalnim putem.

U Ministarstvu kulture navode da nema zakonske regulative koja bi im omogućila da do kraja ispitaju ovaj slučaj: "Da postoji odgvorajuća zakonska regulatva za dalje korake bilo bi nadležno Ministarstvo kulutre, to se mora regulisati nekim budućim zakonom, na primer o izdavaštu. Zakonodavac često ne predvidi nešto što desi u realnom životu, kao što je, na primer, ova situacija koja je apsurdna", kaže Kojadinović.

Kojadinović se nada da će Prosveta zarad svog ugleda sama ispitati koje napravio propust, a najavljeno je da će knjige biti povučene iz prodaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.