Izvor: B92, 06.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonterska akcija u Beogradu

Beograd -- Održana prva velika volonterska akcija "Naš Beograd", koja je obuhvatila, između ostalog, i čišćenje Ratnog ostrva.

Više od 250 zaposlenih u kompanijama članicama Foruma poslovnih lidera učestvovalo je u prvoj velikoj volonterskoj akciji pod nazivom "Naš Beograd". Volonteri su na sedam različitih mesta pomagali u raznim akcijama koje su obuhvatile: brigu o deci s posebnim potrebama, brigu o starima i zaštitu životne sredine.

Sedamdeset volontera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrcalo se u brod kojim su preko Dunava stigli do Velikog ratnog ostrva. Podeljeni u grupe, pešačili su kroz blato čak kilometar i po.

Velika vlažnost vazduha i rojevi komaraca dodatno su im otežali put. Iako umorni, zaprepašćeni količinom đubreta, odmah su počeli da rade.

Gomilu flaša, papira i drugog otpada skupljali su u plastične kese više od dva sata.

Na Ratnom ostrvu bio je i predsednik Foruma Gustavo Navaro.

"Cilj nam je da pomognemo, da očistimo ovo predivno ostrvo, da budemo u prirodi i da pokažemo da nije potrebno puno novca da bi činili dobre stvari u životu”, kaže Navaro.

Svaka grupa imala je svog vođu iz Mladih istraživača Srbije. Dušica Trnavac, predstavnica istraživača, objašnjava da je akcija veoma značajna, ali ne rešava trajno problem komunalnog otpada u priobalju Ratnog ostrva.

"To je pojava koja sledi sa svakom visokom vodom. Nemamo direktnog krivca za taj otpad, on dolazi rekom iz nekog uzvodnog naselja, možda čak iz neke druge države, a opet naš otpad završava na nekoj nizvodnijoj adi, možda onoj kod Smedereva. Hoću reći da se bavimo jednim generalnim problemom”, objašnjava ona.

U osnovnoj školi za slepu i slabovidu decu "Dragan Kovačević” volonteri su sređivali školu.

Zajedno sa volonterima zgradu škole i školsku ogradu farbao je i ministar Rasim Ljajić. On je najavio je novu novu strategiju korporativnog društvenog poslovanja.

"Mi ćemo imati jedno telo koje će usmeravati akcije i na taj način upućivati kompanije ne samo da pomažu, već da svojim znanjem pomognu deci, starima i pogonu ekoloških problema. Nisam ja prvi put krečio, krečio sam ja kući ranije sa ocem”, kazao je Ljajić.

Iako odavno rasprostranjen u razvijenim zemljama, koncept volontiranja zaposlenih skoro da uopšte ne postoji u kompanijama u Srbiji.

Zbog toga se u Forumu poslovnih lidera nadaju da će akcije postati tradicija i da će se proširiti na sve gradove u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prva akcija Foruma poslovnih lidera

Izvor: EMportal, 06.Jun.2009

Prva velika volonterska akcija Foruma poslovnih lidera, "Naš Beograd", koja je okupila više od 250 volontera, zaposlenih u kompanijama-članicama Foruma, održana je danas.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.