Izvor: B92, 19.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina: Kako do bolje vode

Beograd -- Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Zavoda za javno zdravlje Vojvodine iz 2006, manje od polovine uzoraka vode za piće bilo je fizičko-hemijski ispravno

Mikrobiološki je bilo ispravno oko osamdeset odsto uzoraka. Utešno je da u Pokrajini sada nema zaraza izazvanih lošom vodom, kao i to da fizičko-hemijski sastav većine uzoraka može uticati na zdravlje ljudi jedino nakon dužeg korišćenja.

Najveći problem sa snabdevanjem ispravnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodom u Vojvodini imaju Apatin, Bačka Topola, Kikinda i Zrenjanin. U Zrenjaninu je taj problem, zbog visoke koncentracije arsena, toliko izražen da se voda iz česme ne sme koristiti za piće.

Voda u Vojvodini je generalno lošija u odnosu na ostatak Srbije, ali to ipak ne znači da nigde u Pokrajini ne smete piti vodu iz česme, pošto se redovnim kontrolama uzoraka na svaku mikrobiološku nepravilnost može odmah reagovati.

Kad su u pitanju fizičko-hemijske promene vode, one se kreću od zanemarljivih do ozbiljnih, i u skladu sa tim inspekcije i reaguju, kaže Marija Jevtić, direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Najbolje rešenje za problem snabdevanja apsolutno ispravnom vodom u Vojvodini, koje, zbog cene, ne može svaka opština samostalno realizovati, jeste izgradnja fabrika vode.

Jedna se upravo gradi u Zrenjaninu, koji je, s obzirom na trogodišnju zabranu korišćenja vode iz česme za piće, bio primoran da počne izgradnju postrojenja za preradu voda, kaže Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina.

Dok fabrika ne bude gotova, Zrenjanincima ostaje da piju vodu sa neke od gradskih česmi ili onu flaširanu.

Što se većine ostalih Vojvođana tiče, njima preostaje da i dalje koriste isto vodu kao i do sada i da se nadaju da će uskoro u svojoj blizini, uprkos visokoj ceni izgradnje, imati fabriku čiste vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.