Vojska profesionalna, ali nema para za novo oružje

Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Apr.2010, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska profesionalna, ali nema para za novo oružje

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će proces profesionalizacije vojske biti završen ove godine, ali da, zbog smanjenih izdavanja iz budžeta, nema mogućnosti za nabavku savremenih borbenih sredstva neophodnih za njen rad.

U intervjuu za magazin "Objektiv", Šutanovac je rekao da je memorandumom vlade predviđeno da se za funkcionisanje vojske izdvaja 2,4 odsto BDP, a da je dobijeno 2,15 odsto, što predstavlja "ozbiljan alarm za dalje funkcionisanje sistema odbrane".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
- Krajnjim naporima i funkcionalnim trošenjem sredstava koje dobijamo, profesionalizacija kao prioritet u ovoj godini biće završena. Međutim, ovaj budžet ne omogućava kupovinu savremenih borbenih sistema i sredstava neophodnih za rad vojske. Za to je potrebno više stotina miliona evra - rekao je on.

Ministar je podsetio da je vojska već u velikoj meri remontovala stara sredstva borbene tehnike, ali da postoji krajnji rok nakon kojeg se ona više ne mogu remontovati, kao i da ta sredstva više nisu kompatibilna sa današnjim tehnologijama.

On je najavio da će, i nakon profesionalizacije, vojska biti otvorena za sve građane koji budu želeli da prođu vojnu obuku i dobiju odgovarajući seritifikat.

- Verujem da ćemo u ovo vreme sledeće godine moći da kažemo da Srbija ima profesionalnu vojsku - rekao je Šutanovac i dodao da će najbolji profesionalni vojnici imati prilike da napreduju do podoficirskih činova, a da se razmatra mogućnost sa ministarstvima pravde i policije da ti ljudi, nakon prestanka vojne službe, nastave rad u civilstvu.

Govoreći o odnosu Srbije i NATO, ministar je rekao da izolovana zemlja u 21. veku iziskuje ogromna novčana sredstva da bi mogla samostalno da se brani, i da Srbija mora da nađe način za integracije, pre svega u okviru programa "Partnerstvo za mir", u kojem nisu iskorišćene sve mogućnosti.

- Vreme u kome živimo je vreme brzih komunikacija, interneta, vreme bez šengen viza. Nadam se da će to omogućiti građanima Srbije da sagledaju šta je njihov interes i da će se u narednom periodu opredeljivati za budućnost, a ne za prošlost. Samo uz modernizaciju, Srbija će moći da sačuva svoju tradiciju i istoriju - rekao je on.

Šutanovac je dodao da Srbija gradi izuzetno kvalitetne odnose sa velikim brojem vojski širom sveta, i sa onima koje su u NATO i sa vojskama van tog saveza.

- Imamo odlične odnose sa Kinom, SAD, Norveškom, Portugalom, Irakom, Alžirom i mnogim drugim. Oni nisu samo na dobrobit sistema odbrane, već na dobrobit svih građana Srbije, jer u mnogim zemljama upravo sistem odbrane je glavni pokretač privredne saradnje - rekao je on.

Pa, ako nema para za oruzje, nasa ce vojska biti najmiroljubivija na svetu. Treba je naoruzati zastavicama, raznih drzava, naravno - najvise srpske, pa neka masu, bice bezmerno dekorativni!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.