Izvor: Blic, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska prodaje 'Karađorđevo'

Vojska prodaje 'Karađorđevo'

U narednih deset dana Ministarstvo odbrane će raspisati tender za prodaju Vojnotehničkog instituta, vojnog dobra 'Karađorđevo' i domova vojske u Užicu i Čačku, kaže za 'Blic' Vladan Živulović, direktor Fonda za reformu vojske. Uprava javnih prihoda, prema njegovom saznanju, procenila je vrednost zgrade VTI na oko 23 miliona evra, a domove vojske u Užicu i Čačku na oko 150 miliona dinara.

Živulović ne raspolaže tačnim podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koliko kasarani je moguće prodati, kolika je njihova novčana vrednost i koliko stanova bi vojna lica mogla dobiti u zamenu jer je, kako kaže, spisak od dvadesetak kasarni na reviziji u Ministarstvu odbrane, koje već više od mesec dana izbegava razgovor na ovu temu.

Živulović, međutim, tvrdi da je svaka druga kasarna višak i da je to jedan od dobrih načina za rešavanje stambenih pitanja, ali kaže i da Ministarstvo odbrane i Direkcija za imovinu isuviše odlažu konkretne korake po tom pitanju.

- Kako vreme prolazi, interesovanje stranih investitora opada. Osim toga, procedura je isuviše komplikovana - kaže Živulović.

Pitanje je i da li Ministarstvo odbrane u ovom momentu raspolaže podatkom o vrednosti kasarni koje bi mogle biti prodate.

- Ne verujem. Samo čista matematika može dovesti do broja stanova. Ako nemamo početni podatak o vrednosti kasarni koje se mogu prodati, nemoguće je doći do krajnjeg podatka o broju stanova. Samo za VTI, 'Karađorđevo' i dva doma vojske čekali smo dva meseca da se izvrši procena vrednosti. Komplikovana procedura oterala je strance. Treba pojednostaviti proceduru i ubrzati postupak - kaže on.

A procedura je sledeća: Ministarstvo odbrane daje predlog za prodaju određene kasarne Vladi, Republička direkcija za imovinu proverava papire i daje na procenu vrednosti Upravi javnih prihoda. Direkcija traži saglasnost za prodaju od Vlade Srbije, a ona od Odbora za zakonodavstvo i Odbora za finansije i republičkog pravobranioca, te o tome obaveštava Ministarstvo odbrane koje daje nalog u saradnji sa Direkcijom za imovinu i raspisuju tender. T. N. Đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.