Izvor: B92, 25.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska najveći poslodavac

Beograd -- Vojska Srbije postala je jedan od najvećih poslodavaca raspisivanjem konkursa za profesionalne vojnike, kojima se nudi posao za oko 2.300 ljudi.

Plate budućih profesionalnih vojnika trebalo bi da budu na nivou 1,5 zarade u privredi, izjavio je načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba general-major Petar Radojčić.

"Uvereni smo da će 1,5 prosečna plata na nacionalnom nivou biti motivišući faktor za mnoge mladiće i devojke da se prijave na konkurs >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji mogu pogledati na veb sajtu Vojske Srbije, a mogu se raspitati u bilo kojem vojnom odseku ili jedinici", istakao je Radojčić u intervjuu Politici.

Osnovna plata profesionalnog vojnika danas je oko 26.000 dinara, a prema zvaničnim podacima, prosečna zarada u oktobru u Srbiji bila je oko 34.000 dinara, što znači da bi u doglednoj budućnosti profesionalni vojnici mogli živeti standardom onih koji danas imaju platu od 51.000 dinara.

Uz redovne plate budući profesionalni vojnici mogu da računaju i na redovne novčane dodatke (u visini 15 do 25 odsto plate, zavisno od dužnosti koju obavljaju), besplatni smeštaj i ishranu u kasarnama, plaćeni prevoz do posla ili putovanja kući vikendom ako služe izvan svog prebivališta.

"Ugovorom, koji je oročen na tri godine, a može prerasti i u ugovor na neodređeno vreme, precizirano je mesto u kome se služi; niko neće sa jednog kraja Srbije biti premešten u drugi deo zemlje", precizirao je Radojčić.

Prema mišljenju Radojčića, vojska će, posle niza teških godina, postati ne samo veliki već i poželjan poslodavac, jer se profesionalcima nudi i beneficiran radni staž (od tri do šest meseci po godini staža, zavisno od dužnosti), socijalno i zdravstveno osiguranje.

I članovi njihovih porodica biće zdravstveno osigurani, pa će, između ostalog, imati neograničen pristup Vojnomedicinskoj akademiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.