Vojsci vraćen ugled

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojsci vraćen ugled

Sistem odbrane je postao prepoznatljiv u javnosti, povećan je broj onih koji žele da upišu Vojnu akademiju, povećan je odziv regruta, povećane su plate, sistem odbrane je depolitizovan i Vojsci Srbije je u jednom segmentu vraćen ugled, ocenio je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen izveštaj o radu Ministarstva, rekao i da ima stvari koje nisu urađene za tih deset meseci i da nije u punom kapacitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iskorišćen odnos Srbije sa NATO u okviru „Partnerstva za mir".

Među probleme koje to ministarstvo u proteklih deset meseci nije uspelo da reši ministar je ubrojao realizaciju prodaje viška vojne imovine i to zbog nedostatka imovinsko pravne dokumentacije i nerešenih imovinsko pravnih odnosa. Kao nešto što nije rešeno, Šutanovac je naveo i dugovanje penzija.

Kazao je i da su u sistemu odbrane trenutno zaposlene 36.853 osobe, a da se očekuje da će, po završetku konkursa za prijem novih vojnika po ugovoru, taj broj biti za oko hiljadu veći.

Šutanovac je ocenio i da je Ministarstvo odbrane svojim uspesima doprinelo i da EU odluči da sa Srbijom potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar odbrane je napomenuo da je nastavljena modernizacija sastava vojske i da je među prioritetima opremanje savremenom telekomunikacionom opremom, balističkom opremom, kao i da je u toku razmatranje mogućnosti kupovine borbenih vozila točkaša, školskog aviona za obuku pilota, opreme za kontrolu vazdušnog prostora, terenskih motornih vozila i posebne opreme za specijalne jedinice i jedinice vojne policije. Za te namene ove godine iz budžeta će biti izdvojeno oko 7,5 milijardi dinara. On je kazao i da je završena vojna baza „Cepotina", koja će krajem leta biti stavljena u funkciju. Kao uspeh istakao je i to što je pripadnicima vojske omogućeno da dobiju subvencionisane stambene kredite.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.