Vojsci obezbediti dodatna sredstva

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojsci obezbediti dodatna sredstva

U svetu nema vojske koja dobro funkcioniše a da se njeni pripadnici bore za egzistenciju, rekao predsednik Tadić

Pasuljanske livade – Na poligonu u Pasuljanskim livadama juče je održana taktička vojna vežba "Diplomac 2007" kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš predstavnici vojske i stranih vojnih izaslanika. Vežbu je izvelo oko hiljadu učesnika završnih godina Vojne akademije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delovi kopnene vojske vazduhoplovnih snaga i protivvazdušne odbrane i VMA.
Po završetku vežbe sa bojevim gađanjem, uz prelete vojnih aviona i helikoptera i dejstvo tenkova, predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je bila značajno bolja od prethodnih.

– Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatima u savladavanju vojnih veština i sasvim sam siguran da je budućnost armije u dobrim rukama. Naša vojska je spremna da se suoči sa najvišim zadacima i da se priključi izvršavanju misija koje pred njom postavlja jedna demokratska država – rekao je Tadić.

Istakavši da reforme teku dobrim ritmom, Tadić je naglasio da je prioritet vlade da se obezbede dodatna finansijska sredstva za modernizaciju vojske i rešavanje materijalnih pitanja vojnika, jer, kako je naglasio, u svetu nema vojske koja dobro funkcioniše a da se njeni pripadnici bore za egzistenciju. On je posebno pomenuo stambeno zbrinjavanje profesionalnih vojnika i poboljšanje vojne opreme.

– Verujem da će vojska do 2010. biti jedna moderna oružana sila u demokratskoj Srbiji – rekao je Tadić čestitajući svim učesnicima vežbe na izuzetno pokazanim veštinama uz nadu da će sledeća biti još bolja i atraktivnija za gledaoce.

Podsetivši da je ovo praktično prva vežba Vojske Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da se nada učešću remontovanih migova 29 sledeće godine. Takođe je rekao da će se do kraja godine rešiti problem sa zakonskom regulativom i doneti novi zakon o vojsci, odbrani i državnoj bezbednosti.

– Ja, kao ministar odbrane, i vojni vrh učinićemo sve da u sklopu zadataka koji proističu iz Zakona u najskorije vreme rešimo problem Haga u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnom agencijom – naglasio je Šutanovac.

On je najavio za 27. jun zajedničku vežbu Vojske Srbije sa vojskama Rumunije i Bugarske. Načelnik Vojne akademije Vidosav Kovačević je u ime organizatora vežbe pozdravio okupljene a vežbom je komandovao pukovnik Ivan Stamenov.

D. Stevanović

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.