Vojnik može da odbije naređenje

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnik može da odbije naređenje

BEOGRAD - Posle 12 godina, u Vojsci Srbije primenjuje se novo pravilo službe kojim su precizno definisani prava i dužnosti, lični izgled vojnika, postupak prilikom javljanja starešini, putovanja u inostranstvo, piše magazin Odbrana u najnovijem broju, prenosi Tanjug.

List podseća da se služba u Vojsci Srbije do 1. septembra ove godine zasnivala na pravilima Vojske Jugoslavije iz 1996, sa mnogobrojnim izmenama i dopunama, što nije odgovaralo novoj strukturi i organizaciji, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << misijama i zadacima koji su joj dodeljeni zakonskom regulativom. Odredbe novog pravila službe odnose se i na vojna lica raspoređena van vojske, kao i na vojnike koji vojni rok služe bez oružja, sem onih koje preciziraju nošenje i upotrebu oružja i izvršavanje borbenih zadataka.

Načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general major Dragan Kolundžija rekao je za Odbranu da će „verska služba, koja se takođe pominje u pravilu službe, biti uređena posebnim propisima“.

Nova regulativa dozvoljava i sindikalno organizovanje zaposlenih u Vojsci, bez prava na štrajk, kao i izgled žena koje su profesionalna vojna lica, civilnih lica i osoba u rezervnom sastavu, izjavio je Kolundžija.

On je dodao da je pravilom regulisano i pravo pripadnika Vojske da odbiju naređenja ukoliko su „u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i pravilima međunarodnog ratnog prava“.

Zbog velikog broja vojnih objekata koji se ne koriste za redovne zadatke ili su proglašeni za neperspektivne, predviđena je i mogućnost angažovanja specijalizovanih, registrovanih agencija za njihovo obezbeđenje, uz prethodnu saglasnost ministra odbrane.

U tom dokumentu se navodi i da žene profesionalna vojna lica i studentkinje Vojne akademije nose urednu frizuru, koja ih ne ometa u obavljanju funkcionalnih dužnosti i omogućava nesmetano nošenje kape, odnosno šlema.

„Kosu nameštaju tako da im se ne vide šiške. Zabranjeno im je da nose ukrase, sem prstena, neupadljive šnale za kosu i minđuša. Dozvoljeno je da budu diskretno našminkane“, navodi se u pravilu. Dokumentom je predviđeno i da pripadnici Vojske Srbije „mogu da budu članovi strukovnih organizacija i udruženja, posećuju verske objekte i prisustvuju verskim obredima i da nose manja obeležja verske pripadnosti ispod odeće“.

Pravilom je predviđeno da se u jednu vojnu spavaonicu smešta, načelno, vod ili druga organizacijska jedinica, tako da pojedinac ima najmanje četiri kvadratna metra ili 12 kubnih metara prostora.

Žene vojnici se smeštaju u izdvojene spavaonice, a obilazak njihovih prostorija prethodno najavljuje dežurni, najmanje 15 minuta ranije, navodi se u tom dokumenti i dodaje da se i za učenice i studentkinje spavaonice posebno uređuju i opremaju.

Znaci ko god ode bez dozvole u grad moze da se pozove na ustav i da kaze da nije postovao naredjenje jer se to kosi sa ustavom i pravom na slobodu kretanja.

Нисам прочитао ново Правило службе Војске Србије,али лично мислим да се ту не може ништа ново револуционарно увести.Логично је да ово Правило буде модификација претходног Правила службе из доба већ бивше СРЈ,као што је и то Правило службе настало као модификација Правила службе из бивше ЈНА.Наравно уведене су неке новине као што је поздрављање без капе или шапке,што је Поношев допринос ономе што је научио од својих ментора Енглеза и Американаца.И наравно да ново Правило службе потпише нови Председник Борис Тадић,Поношев ментор и покровитељ.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.