Izvor: Politika, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni spasioci prelaze u MUP

Ivica Dačić najaviće danas formiranje jedinstvene službe za vanredne situacije po uzoru na zemlje EU

U Srbiji će uskoro biti formirana jedinstvena služba za vanredne situacije koja će se nalaziti u okviru MUP-a Srbije, saznaje „Politika”. Prema nezvaničnim informacijama, Sektor za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije udružiće snage sa Upravom za vanredne situacije Ministarstva odbrane. Naime, ova uprava će sa svim svojim resursima, ljudstvom i tehnikom, preći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u MUP Srbije.

Prvi korak ka postizanju ovako jedinstvenog integrisanog sistema upravljanja u vanrednim situacijama učinjen je nedavno, postizanjem neformalnog dogovora MUP-a Srbije i Ministarstva odbrane. U međuvremenu postignut je dogovor o dodatnim tehničkim pitanjima ova dva ministarstva, koja godinama nisu mogla da se sporazumeju oko toga kako bi trebalo da bude organizovana služba koja bi reagovala u vanrednim situacijama. Njihov dogovor rezultirao je usvajanjem zaključka o formiranju jedinstvene službe za vanredne situacije na sednici vlade pretprošlog četvrtka.

Ministar policije Ivica Dačić najaviće danas, prilikom posete poplavljenog područja Karaš na teritoriji Vojvodine, formiranje ove jedinstvene službe za vanredne situacije u okviru MUP-a, po uzoru na zemlje EU.

Formiranje ove službe doprineće efikasnijoj zaštiti i spasavanju stanovništva i materijalnih dobara u slučaju vanrednih situacija. Tako će za sve hitne slučajeve građani Srbije uskoro pozivati samo jedan broj – 112, koji će zameniti dosadašnja tri – 92, 93 i 94. Osnova za uspostavljanje sveobuhvatnog sistema zaštite u vanrednim situacijama biće usvajanje zakona o zaštiti i spasavanju, koji je još u fazi nacrta i čeka na ulazak u skupštinsku proceduru. Zakonom je do detalja definisano ko, šta, gde, kada i kako obavlja u slučaju proglašavanja vanredne situacije.

Ovakav koncept zaštite građana u vanrednim situacijama po formi je identičan sa modelima u 22 evropske zemlje.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.