Vojni pozivari  i dalje rade

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni pozivari i dalje rade

Aktivnosti teritorijalnih organa Ministarstva odbrane u vezi sa popunom ratnih jedinica su redovne, planske i kontinuirane, saopštava Ministarstvo odbrane

Vojni pozivari i dalje donose pozive rezervistima na kućne adrese, a zanimanje „pozivar”, dobro upamćeno iz građanskih ratova devedesetih, nije ukinuto. Vojna rezerva takođe nije ukinuta zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka i prema slovu zakona, svi punoletni građani Srbije do 60 godina starosti, nalaze se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnoj evidenciji Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane ne formira nikakvu novu ratnu jedinicu kod Požarevca, saopštilo je juče ovo ministarstvo, komentarišući navode predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko, da pojedinim mladimljudima stižu vojni pozivi za dobijanje ratnog rasporeda.

Osim što je medijima prenela navode iz pisma anonimnog tridesetjednogodišnjeg mladića koji joj se požalio da je pre nekoliko dana od Ministarstva odbrane dobio poziv za dobijanje ratnog rasporeda, 5. oktobra ove godine, i da je taj mladić, navodno, saznao da je reč o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata – Biserko za „Politiku” tvrdi:

– Javljaju se i devojke na brojnim forumima jer njihovi mladići takođe dobijaju pozive. Mi samo želimo da upozorimo javnost da su mladi protiv rata i da neće da idu u vojsku – kaže predsednica Helsinškog odbora, tražeći od vojske da odgovori na pitanja: ko šalje te pozive i zašto se to čini baš u vreme koje koincidira sa krizom na Kosovu.

UMinistarstvu odbrane, međutim, navode da su aktivnosti teritorijalnih organa Ministarstva odbrane, u vezi sa popunom ratnih jedinica Vojske Srbije – redovne, planske i kontinuirane i javnost se redovno obaveštava o njima.

– Dakle, nije reč ni o kakvom formiranju „nove” ratne jedinice, već o saopštavanju, presaopštavanju i ukidanju ratnog rasporeda koje se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u svim garnizonima u Srbiji, među kojima je i garnizon u Požarevcu. Informacije o pozivanju vojnih obveznika već godinama blagovremeno se objavljuju na sajtu Ministarstva odbrane i mediji su ih često prenosili – navode u ministarstvu i ukazuju da se aktivnosti u vezi priprema ratnih jedinica Vojske Srbije odvijaju u skladu sa godišnjim i petogodišnjim planovima pozivanja i obučavanja rezervnog sastava.

Podmlađivanje rezervnog sastava ratnih jedinica Vojske Srbije je takođe planska aktivnost i odvija se u kontinuitetu, u skladu sa zakonom, a obaveza lica u rezervnom sastavu je da se, po pozivu nadležnog teritorijalnog organa, odazove u vreme i na mesto naznačeno u pozivu (članovi 10, 11. i 51. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi).

–Ukoliko se lice ne odazove na poziv, a odsustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije (član 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i član 394. Krivičnog zakonika) – precizira se u objašnjenju Ministarstva odbrane.

Izvor „Politike” iz Ministarstva odbrane pojašnjava da svi punoletni građani, zaključno sa 60 godina, kao vojni obveznici mogu da budu raspoređeni u ratne jedinice vojske, u jedinice civilne zaštitečija je organizacija u nadležnosti MUP-a, ali i ujedinice radne obaveze ili u privredna preduzeća od značaja za sistem odbrane, kao obveznici radne obaveze –ističe naš izvor, podsećajući na obavezu služenja u rezervnom sastavu ostalih snaga odbrane.

Naš izvor takođe kaže da to što rezervista neće držati pušku ne znači da neće puniti džakove peskom, ili držati kramp ili lopatu, u slučaju poplave, naglašavajući da podaci o formiranju, preformiranju i rasformiranju vojnih jedinica predstavljaju vojnu tajnu i ne mogu biti predmet javnih rasprava, bez posebne odluke nadležnog organa.

Takođe, u Ministarstvu odbrane napominju da podaci o ratnom rasporedu, kao i podaci o broju pozvanih vojnih obveznika i razlozi pozivanja, predstavljaju tajnu (član 59. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi).

Komentarišući pismo mladića koji se obratio Sonji Biserko i požalio da neće da bude deo ratne rezerve, već hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima, naš izvor precizira:

– Tom mladiću je, recimo, možda ukinut ratni raspored. Neka slobodno dođe u centar Ministarstva odbrane i raspita se.

Bez obzira da li su u pitanju prigovarači savesti ili ljubitelji oružja, oni su svi zajedno evidentirani kao rezervisti. I momci iz decembarske klase 2010, poslednje generacije koja je služila redovni vojni rok – biće uvedeni u rezervni sastav, kao i njihovi naslednici koji nemajuobavezu služenja redovnog vojnog roka. Trećepozivci, oni iz doba JNA, se podrazumevaju.

----------------------------------------------------------------

Prigovor savesti važi za rezerviste

– Ukoliko lice u rezervnom sastavu iz razloga prigovora savesti pod uslovima propisanim zakonom ne želi da bude pripadnik rezervnog sastava Vojske Srbije (da nosi oružje), to pravo može ostvariti najranije četiri godine po odsluženju vojnog roka (čl. 3. Zakona o civilnoj službi) – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U tom slučaju, vojni obveznik je dužan da se javi teritorijalnom organu koji ga vodi u vojnoj evidenciji i da napiše zahtev uz koji je dužan da priloži dokaze propisane Zakonom o civilnoj službi (čl. 5, 6. i 7). Vojni obveznik kome bude priznato pravo na prigovor savesti, ostaje u vojnoj evidenciji i može biti raspoređen u rezervni sastav civilne zaštite i rezervni sastav drugih snaga odbrane (čl. 44. Zakona o civilnoj službi) i pozivan na obuku i vežbe civilne zaštite i drugih snaga odbrane (čl. 46. Zakona o civilnoj službi).

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.