Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojne starešine podnele oko 100.000 tužbi

Vojne starešine podnele oko 100.000 tužbi

Da su oficiri i podoficiri podneli jedinstvenu, znači jednu zajedničku tužbu protiv države zbog dugogodišnjeg neisplaćivanja plata, njihov akt bio bi okarakterisan kao pobuna. Ali tek to bi možda pokrenulo Vladu da odgovori na više desetina hiljada tužbi koje su oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici podneli protiv države uz zahtev za obeštećenje neisplaćenih zarada, dodataka, prekovremenog rada.

Plate koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su im isplaćivane niže su nego što je to regulisano zakonom. Prema procenama, država im duguje oko četiri miliona evra.

- Raspolažemo sredstvima koje nam daje Skupština. Rešavanje problema izvan je moći i nadležnosti Ministarstva. Upoznali smo nadležne državne organe s tim problemom. To je državno pitanje čije je rešenje izvan Ministarstva odbrane i nemamo nikakvu najavu da će uskoro biti rešeno - kaže potpukovnik Zoran Puhač, portparol Ministarstva odbrane.

Ministarstvo, dodaje Puhač, ima limitiran budžet, a s druge strane aktivne tekuće rashode i nije moguće ni približno rešiti to pitanje iz postojećeg budžeta. Dodatni problem je to što Ministarstvo odbrane još uvek nije oficijelni član Vlade.

Po Zakonu o Vojsci, dohodak ne može da bude niži od tri prosečne zarade u republici, a isplaćuje im se dva-tri puta manje. Zato je do sada Direkciji za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane podneto oko 100.000 zahteva za obeštećenje. Ima i tužbi protiv Fonda za socijalno osiguranje vojnih lica za isplatu razlike za penzije.

- Pravni zastupnici Vojske Srbije osporavaju tužbe pozivajući se na to da upravni postupci nisu vođeni pred vojnim organima, kao i da nije bilo dovoljno novca u budžetu, te da isplate nije moguće izvršiti jer nisu u skladu sa ekonomskim mogućnostima društva. Neosporno je utvrđeno da su obezbeđena sredstva. Nemoguće je drugačije usvojiti budžet. A on se usklađuje u odnosu na potrebe Vojske, jedan segment su upravo plate koje se određuju u skladu sa materijalnim mogućnostima države - navodi Zdravko Đukanović, advokat koji zastupa oko trideset pripadnika Vojske u sporovima protiv države.

Puhač, međutim, tvrdi da je upravo problem to što budžet nije određen prema realnim potrebama Vojske.

T.N.Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.