Izvor: RTS, 20.Feb.2021, 17:07

Vojne škole svake subote otvaraju vrata zainteresovanim za upis

Svake subote do 31. marta, od 11 do 13 časova, Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola tradicionalno su otvorene za posete zainteresovanih učenika osnovnih i srednjih škola i njihovih roditelja.
Profesori, kadeti i učenici vojnih škola upoznaće ih sa procesom upisa i pomoći da na najbolji način lično sagledaju šta ih očekuje ukoliko njihov izbor bude vojni poziv, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Major Željko Jokić, nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu Kopnene vojske, objasnio da je ova akcija važna jer se da u direktnom kontaktu i na licu mesta, zainteresovani mogu upoznati sa nastavnim programima, vannastavnim aktivnostima i smeštajnim i sportskim kapacitetima vojnih škola.
"U razgovoru sa nastavnicima mogu detaljno da se upoznaju sa studijskim programima i planom nastave. Biće im omogućeno da uđu u sobe kadeta i vide gde kadeti žive i rade. Da uđu u kabinete gde se realizuje nastavni proces i uvere se u kvalitet opremljenosti kabineta", ističe major Jokić.
Naglašava da je ovo prilika da se uvere u prednosti vojnih škola koje omogućavaju kvalitetno i besplatno školovanje, smeštaj, udžbenike i zdravstvenu zaštitu.
Vojna akademija pored nastavnog sadržaja nudi i obilje vannastavnih aktivnosti, kao što su razne sekcije - sportske, glumačke, muzičke, literarne, retoričke.
"Na Vojnoj akademiji, od pre dve godine, postoji i najsavremenija Pištoljska streljana. Pored streljane za bojno gađanje postoji i simulacioni trenažer koji je jedinstven na Balkanu. Kada završe Vojnu akademiju, kadeti postaju potporučnici Vojske Srbije i dobijaju stalno zaposlenje, što nijedan fakultet u zemlji ne pruža kao mogućnost", kaže major Željko Jokić.
Prema njegovim rečima nakon završetka Vojne akademije, potporučnici imaju mogućnost nastavka školovanja. Postoje dve grane usavršavanja. Jedna podrazumeva Osnovni komandno-štabni kurs, komandno-štabno usavršavanje i Generalštabno usavršavanje, a druga podrazumeva akademsko usavršavanje kroz master i doktorske studije.Među prvima koji je danas došao da se raspita o uslovima upisa u Vojnu akademiju je Luka Ćelić iz Šapca.
"Na sajtu sam saznao sve uslove. Video sam dosta fotografija koje su me privukle. Došao sam da vidim kako je ovde, kakvi su uslovi života i rada, da vidim neke tipove naoružanja i sportske dvorane", rekao je Ćelić.
Luka ističe da još od prošle godine zna koji su uslovi za upis u Vojnu akademiju i da se uveliko sprema za prijemni ispit.
"Pripremam se od prošle godine. Video sam na sajtu da treba spremiti matematiku i fizičko. To sam i pripremao i nadam se da ću uspeti", kaže mladi Luka Ćelić.
U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće 210 kadeta na sedam studijskih programa, Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta, Vojna gimnazija upisaće 80 učenika u prvi razred, dok će po pet učenika iz građanstva moći da upišu drugu i treću godinu, a Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" upisaće 60 učenika na pet smerova.
Detaljnije o konkursu za upis u vojne škole zainteresovani se mogu informisati na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojne škole otvorile vrata zainteresovanima za upis

Izvor: Beta Video, 20.Feb.2021

BEOGRAD - ``Svake subote do 31. marta, od 11 do 13 časova, Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola otvorene su za posete zainteresovanih učenika i njihovih roditelja. Profesori, kadeti i učenici vojnih škola upoznaće ih sa procesom upisa i pomoći da na najbolji način lično...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.