Vojne penzije kao i civilne?

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojne penzije kao i civilne?

Socijalno osiguranje vojnih osiguranika i zaštita vojnih penzionera, Zakonom o ministarstvima usvojenim pre dva meseca, prebačeni su iz nadležnosti Ministarstva odbrane u sektor Ministarstva rada i socijalne politike. Da li će ova promena doneti i novi način usklađivanja vojnih penzija još se ne zna, ali u Udruženju vojnih penzionera već izražavaju bojazan da će se i njihove penzije ubuduće usklađivati kao i civilne, a što je znatno nepovoljnije po njih.

- Da je takvo rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrlo moguće pokazuje Nacrt zakona o Vojsci Srbije koji je pripremilo Ministarstvo odbrane. Iako se taj zakon ne bavi socijalnim osiguranjem, u njegovim prelaznim odredbama ipak stoji da se vojne penzije usklađuju prema republičkim civilnim propisima, čime bi bila prekinuta dosadašnja praksa da naše penzije prate rast plata u vojsci, navodi za „Blic" Ljubomir Draganjac, general-potpukovnik u penziji i predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije.

Vojne penzije se inače još uvek usklađuju sa rastom plata u vojsci. Ukoliko se pređe na civilno usklađivanje, to će značiti da će one najvećim delom pratiti kretanje troškova života, a samo delimično rast plata. Koliki boljitak takva indeksacija donosi penzionerima pokazuje podatak da su njegovom primenom penzije od aprila povećane samo za 3,75 odsto.

Kada bi se i primanja vojnih penzionera usklađivala po civilnom modelu to bi, navode u Udruženju, još više pogoršalo ionako težak materijalni položaj vojnih penzionera. Jer, iako je prosečna penzija oficira oko 31.000 dinara, a podoficira 10.000 manje, oko 25.000 korisnika vojnih penzija (skoro polovina od ukupnog broja) prima manje od 20.000 dinara mesečno. A na primedbe da su vojne penzije znatno veće od civilnih, iz Udruženja odgovaraju da čak 64 odsto vojnih penzionera ima visoku stručnu spremu i da je ogromna većina u penziju otišla sa punim radnim stažom.

U Udruženju takođe navode da se ne bi toliko protivili novom načinu usklađivanja penzija kada bi im država vratila novac koji im godinama duguje.

- Ni penzionerima ni aktivnim vojnim licima primanja se još od 1994. godine ne isplaćuju u skladu sa zakonom. Zato je prosečna oficirska penzija sada tri i po puta manja od one koju bi po zakonu trebalo da primaju, a penzija podoficira manja je 3,6 puta od propisane. Zbog neprimenjivanja zakona pri isplatama, veliki broj profesionalnih lica i vojnih penzionera tužio je državu. Jedan broj tih tužbi stigao je i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - navodi za „Blic" Ljubomir Draganjac.

Prema podacima Udruženja, država bi po ovim tužbama trebalo da isplati više od milijardu evra.

Bez stana 20.000 ljudi

U Ministarstvu odbrane nalazi se oko 20.000 zahteva za stan zaposlenih i penzionera ovog ministarstva i vojske. Od toga broja 15.000 nema nikakav stan, a polovina njih su penzioneri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.