Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna skladišta blizu kuća

Beograd -- Ministar odbrane kaže da je 13 ili 14 vojnih skladišta municije u neposrednoj blizini naselja, na pedesetak metara od prvih kuća.

Ministar Zoran Stanković kaže da trenutno na teritoriji Srbije ima 56 skladišta u kojima se čuvaju bojna sredstva vojske i MUP-a. On kaže da je u vojnom skladištu u Paraćinu 19. oktobra eksplodirala trećina tamo smeštene municije - 1.300 tona. Istragu o uzroku eksplozije vode niški Okružni sud i vojna komisija, koja će utvrditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovornost vojske.

U eksploziji vojnog magacina u Paraćinu uništeno je 1.300 od 4.110 tona municije, koliko je tamo bilo smešteno, pošto vatra nije zahvatila pet magacina u kojima je ostatak municije.

U saniranju posledica angažovane su 124 osobe, a istrage koje vode Opštinski sud u Nišu i vojna komisija teku sporo jer je potencijalna ugrožena površina oko skladišta još velika.

Ministar odbrane kaže da u Srbiji 10.600 tona ubojnih sredstava stoji na otvorenom. "Situacija je trenutno takva da mi u kratkom vremenskom periodu ne možemo da saniramo sva ta skladišta, ne možemo svu količinu municije da pomerimo na neka druga mesta, jer su to problemi nasleđeni od 1991", kaže on.

"Ono što je naše je da sada često kontrolišemo ta skladišta, uz dodatne mere opreza. U ovom trentuku imamo 13 ili 14 skladišta pored kojih su kuće; na 50 metara su pravljenje kuće bez ikakvog građevinskog plana i odobrenja", kaže Stanković.

Preko ograde do bombi

Jedno od mesta gde se vojno skladište nalazi na otvorenom je u mestu Pričević kod Valjeva. Meštani, koji preko ograda gledaju u bombe i municiju, kažu da su posebno uznemireni.

"Dovoljna je jedna iskra, grom da pogodi u skladište, i meni ni temelji ne bi ostali. To je nezaštićeno, mnogo je bombi i neke buradi s prahom za bombe, to je lako zapaljivo, nezaštićeno, pod vedrim nebom stoji toliko hiljada bombi".

"Kako da nas nije strah, posle Paraćina smo pomislili - desiće se i nama, ne daj, bože, da zagrmi".

"Stoji tako kako stoji, nezaštićeno, ovde ljudi prolaze, imaju njive, deca idu u školi, svašta može da se desi, niko ne zna kad ni kako, može da se desi udar groma ili bilo šta da napravi katastrofu".

Ministarstvo odbrane je Vladi Srbije dalo presek stanja u vojnim skladištima. To je nasleđen problem, kojim se do sada niko sistemski nije bavio i nije ni pokušavao da reši problem viška municije.

Stanković traži da Vlada ubrza prodaju viškova municije i proširi kapacitete jedine insitiucije, u Kragujevcu, u kojoj se uništavaju ubojna sredstava.

"Ministarstvo odbrane za sada može da deluje samo preventivno. Ministarstvo ne raspolaže potrebnom tehnologijom niti ima dovoljno novca za uništavnje ubojnih sredstava", kaže on.

"Potrebno je oko 493 miliona dinara za povećanje mogućnosti za delaboraciju uništavanja ubojnih sredstava. Dozvole za izmeštanje skladišta, za njihovo dobijanje i odobrenje shodno prostornom planu Srbije, da ta sredstva budu skladištena na nekom drugom mestu, izmeštena", kaže on.

"Za odobrenje sredstva potrebno je šest meseci do godinu dana. Jedino što mi u ovom trentuku možemo da radimo, jeste da preduzmemo preventivne mere kontrole da ne dođe do novih eksplozija", navodi Stanković.

Više od 20 osoba lakše je povređeno u eksploziji vojnog skladišta u Paraćinu 19. oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.