Vodiči o Srbiji čekaju pomoć države

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodiči o Srbiji čekaju pomoć države

U našim knjižarama ima turističkih vodiča o Srbiji, i to na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku, ali ih je i dalje jako teško naći u inostranstvu.

- Strancima koji su došli u Srbiju neće biti teško da u našim knjižarama nađu odgovarajući vodič. Međutim, mnogo je bitnije da ih bude u inostranim knjižarama, i to na istaknutim mestima da privuku pažnju potencijalnog turiste. Verujem da stranci koji i ne pomišljaju da posete našu zemlju, vodiče u inostranoj knjižari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće videti ni ako ih ima, a oni koji ih ciljano traže, verovatno ih neće naći - smatra Milica Čubrilo, bivša direktorka Turističke organizacije Srbije.

Po njenim rečima, bilo bi dobro da se još neke velike izdavačke kuće uključe u štampanju vodiča o Srbiji, ali je za to potrebno i da naša država izdvoji određena finansijska sredstva.

- Mi smo za strane izdavačke kuće i dalje rizično područje za štampanje vodiča. Zato one traže određena finansijska sredstva kako bi štampale vodiče. Primer za to je i francuska izdavačka kuća „Ašet" sa kojom smo, još dok sam bila u TOS, pregovarali četiri sata, da bi na kraju pristali da štampaju vodič o Srbiji, ali uz uslov da im isplatimo 40.000 evra kao pomoć - priča Milica Čubrilo.

Da sve nije tako crno govori primer francuske izdavačke kuće „Petit fute" koja je napravila vodič na francuskom.

- Vodič o Srbiji, od svih vodiča naše izdavačke kuće za različite zemlje u svetu, po prodaji je na dobrom, šestom mestu. Naši vodiči se inače prodaju u Francuskoj, Belgiji, Kanadi, Luksemburgu i Švajcarskoj - kaže Novica Vučković, menadžer za jugoistočnu Evropu u „Petit fute".

- Ono što se na prvi pogled primećuje jeste da nema vodiča na španskom jeziku, a Španaca u našoj zemlji je sve više - tvrdi Vučković.

Podizati kvalitet

Snežana Štetić, profesorka turističke geografije na Višoj turističkoj školi u Beogradu i redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, podeseća da je ranije o Jugoslaviji bilo mnogo vodiča, ali da je sa tragičnim događajima na ovim prostorima, u Srbiji turizam praktično zamro, a samim tim i pisana publikacija o našoj zemlji.

- Generalno, sad možemo da budemo zadovoljni, jer se posle perioda zatišja štampaju razni vodiči. Međutim, sad treba selektivno raditi na podizanju njihovog kvaliteta. Takođe potrebno je širiti lepezu tih vodiča koji osim o Srbiji, treba da budu štampani i o posebnim regijama naše zemlje, ali i o gradovima - kaže Snežana Štetić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.