Vodeni dragulj Vojvodine

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeni dragulj Vojvodine

Hidrosistem Dunav–Tisa–Dunav ima ukupno 600 kilometara plovnih kanala, od čega je 350 kilometara za brodove od 1.000 tona nosivosti i 40 pretovarnih mesta. Pored toga, ovaj sistem služi i za navodnjavanje poljoprivrednih površina, što je veliki, ali još uvek neiskorišćen potencijal. Projektovane mogućnosti su čak 510.000 hektara, a trenutno se navodnjava svega 30.000 hektara.

Novi Sad – Plovni bageri Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ove godine izvadiće između 350.000 i 400.000 tona mulja iz hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav (DTD), koji povezuje 80 naselja sa skoro polovinom stanovništva severne srpske pokrajine. Bager „Tamiš“ trenutno čisti deonicu kod Doroslova na kanalu Odžaci–Sombor, koja od puštanja u rad sistema do sada nije bila izmuljivana. Stručnjaci procenjuju da bi samo iz tog dela trebalo da bude izvađeno oko 95.000 kubika mulja!

Održavanje hidrosistema DTD jedan je od najvažnijih poslova „Voda Vojvodine“. Kao i svake godine, radovi počinju u martu i traju do decembra, kaže za naš list rukovodilac sektora Stevan Ilinčić. Iako je izgrađen još u periodu od 1957. do 1977. godine, DTD je sa svojih 929 kilometara kanalske mreže i danas jedan od najvećih hidrotehničkih objekata u svetu.

– U sastavu kanalske mreže nalazi se i 16 brodskih prevodnica, 26 ustava, četiri crpne stanice, kao i brana na Tisi. Njihova prevashodna uloga jeste odvodnjavanje i odbrana od poplava. U Bačkoj je bilo najvažnije poboljšati uslove odvodnjavanja, a u Banatu sprečiti izlivanja vodotoka, što je u prošlosti stvaralo ogromne probleme. Još se pamte poplave 1942. godine, kada je skoro 40 odsto zemljišta u Bačkoj bilo pod vodom – priča Ilinčić.

Korist od DTD, prema njegovim rečima, može se ilustrovati veoma bliskom 2010. godinom, kada su zabeležene istorijski najveće količine padavina u Bačkoj. Ceo sistem kanala i sve ustave, prevodnice i crpne stanice funkcionisali su besprekorno. Te godine protok vode u kanalima je bio 100 kubika u sekundi, blizu maksimuma, a u normalnim okolnostima prosek se kreće između 20 i 30 kubika. U Banatu 2006. godine bili su ekstremno visoki vodostaji Dunava, Tise i Tamiša, ali su zahvaljujući dirigovanom režimu upravljanja sistemom sprečene poplave, iako je voda već bila na džakovima.

– Svoju osnovnu ulogu hidrosistem je u potpunosti ispunio, i zaista se može reći da predstavlja dragulj. Ono što bi trebalo više podsticati jeste korišćenje plovidbenih potencijala. Plovidba je projektovana na sedam miliona tona robe godišnje, do osamdesetih godina se prevozilo u proseku tri miliona tona, a sada milion tona godišnje. Hidrosistem ima ukupno 600 kilometara plovnih kanala, od čega je 350 kilometara za brodove od 1.000 tona nosivosti i 40 pretovarnih mesta – objašnjava naš sagovornik.

Kako bi se plovidba normalno odvijala, bager „Lala“ ovih dana radi uzvodno od prevodnice brane na Tisi. Deonica se izmuljava svake dve do tri godine, a tokom ove sezone biće očišćen i kanal na spoju Tise sa prevodnicom Novi Bečej, kao i deo kanala nizvodno od ustave kod ovog mesta.

– Očekujemo da će „Lala“ na ovim lokacijama izvaditi oko 30.000 kubika nanosa. U sastavu službe su još i plovni bager „Dunav“, četiri plovne kosačice, tegljač, motorni čamac i dve stambene lađe za boravak radnika koji se smenjuju na sedam dana. Deo mehanizacije smo zanovili pre tri godine, kupovinom dve nove plovne kosačice iz Holandije – ističe Ilinčić.

Delatnost hidrosistema DTD jeste i navodnjavanje poljoprivrednih površina, što je veliki, ali još uvek neiskorišćen potencijal. Projektovane mogućnosti su čak 510.000 hektara, a trenutno se navodnjava svega 30.000 hektara. Industriji godišnje prosečno isporuče oko 40 miliona kubika vode, a snabdevaju i tridesetak ribnjaka na području AP Vojvodine. Poslednjih godina veoma su angažovani na projektu „Voda za život“, čiji je cilj afirmisanje turizma i rekreacije na lokacijama pored DTD.

Miroljub Mijušković

-----------------------------------------------------------

Odbrana

Izgradnjom hidrosistema DTD u Vojvodini je odbrambena linija skraćena sa 502 na 446 kilometara, a vreme trajanja odbrane je drastično skraćeno. Sa oko milion hektara u Bačkoj i Banatu ukupna količina prihvaćene i evakuisane vode iznosi oko 250 miliona kubika godišnje.

-----------------------------------------------------------

Hronologija

Godine 1802. izgrađen je Veliki bački kanal, dužine 114 kilometara, koji se smatra pretečom hidrosistema DTD. Projekat je vodio inženjer Josif Kiš.

Godine 1947. inženjer Nikola Mirkov izdejstvovao je dozvolu za početak rada na projektu hidrosistema DTD i obezbedio sredstva.

Godine 1957. završen je projekat.

Godine 1977. hidrosistem DTD je završen puštanjem u rad brane na Tisi.

objavljeno: 23.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.