Voda ispravna, ali cisterne ostaju

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda ispravna, ali cisterne ostaju

Analize Zavoda za javno zdravlje pokazale su da je voda u Ćupriji ispravna i da je građani mogu koristiti za piće. Cisterne će, međutim, ostati do sutra dok sanitarna inspekcija i zvanično ne ukine zabranu korišćenja vode.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je, naime, prekjuče zabranila korišćenje vode iz centralnog vodovoda zbog dojave da miriše na naftu, a Zavodu za javno zdravlje naloženo je da uradi analizu zdravstvene ispravnosti.


– Voda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz gradskog vodovoda je ispravna i u uzorcima koje smo uzeli nema nafte i naftinih derivata. Uradili smo i skrining za naftu i naftne derivate i nismo utvrdili da ih ima u vodi. Voda je zdravstveno ispravna i može da se pije. Zabranu je izdala sanitarna inspekcija na osnovu prijave jednog građanina – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Dragutin Arsić.

„Miris nafte se jeste osećao kada smo izašli na teren, ali se radilo o mirisu iz kanalizacije u Ulici Tanaska Rajića, a to nema nikakve veze s vodom za piće. Posle našeg ispitivanja i utvrđivanja da nema nafte i derivata nafte u vodi, biće skinuta zabrana na korišćenje vode", dodao je dr Arsić.

Ćuprijskim ulicama do ponedeljka, kada i zvanično može biti skinuta zabrana sanitarne inspekcije, kružiće cisterne i menjaće mesto na svakih sat vremena. Ćuprijski Vodovod angažovao je dve cisterne iz Paraćina sa po osam kubika vode.

– Došlo je do nesporazuma. U Zavodu za javno zdravlje uzet je uzorak i iz kanalizacije i iz vode i sanitarni inspektor je bez analiza, sa sumnjom da nešto nije u redu, izdao zabranu za građanstvo. U saradnji sa Ministarstvom za ekologiju voda je proglašena tehničkom do dobijanja analiza. Svi mediji su objavili da je voda štetna i mislim da je to bilo prenaglašeno. Građanstvo je uplašeno ali posao sanitarne inspekcije jeste da preventivno reaguje – kaže direktor JP "Vodovod” Ivan Đorić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.