Vlasti u Novom Pazaru: SPC nezakonito zabranila nadgrobni spomenik bez krsta

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti u Novom Pazaru: SPC nezakonito zabranila nadgrobni spomenik bez krsta

Srpska pravoslavna crkva nezakonito i protivustavno je zabranila postavljanje spomenika bez krsta na groblju kod Petrove crkve, odlučilo je Gradsko veće Novog Pazara.

Gradsko veće usvojilo je žalbu Nelice Grujić, kojoj, kako je "Blic" pisao, SPC nije dopustila da postavi nadgrobni spomenik ocu Timotiju, zakletom komunisti, pošto nije odgovarao izgledu koji je propisala SPC i jer na njemu nije krst.

U "Gradskoj čistoći", koja gazduje grobljima, kažu da odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmatra pravna služba i da će "postupiti po njoj".

- Nije to jednostavno. Groblje je privatna parcela SPC i ona uređuje standarde i propise, a mi upravljamo na osnovu ugovora – kaže direktor Emin Omerović.

Protojerej stavrofor Tomislav Milenković ističe da je groblje pravoslavno, a ne građansko i da se moraju poštovati standardi koje je Crkva predvidela za svoje zemljište.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.