Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast podstiče odijum prema NVO

Beograd -- Grupa nevladinih organizacija optužila vlasti da javnim napadima i uvredama na račun NVO direktno podstiču radikalne grupe.

U saopštenju osam NVO navodi se da mediji u Srbiji, pod izgovorom slobode štampe, objavljuju uvredljive i lažne tekstove i time praktično pozivaju na linč predstavnika nevladinih organizacija i politički angažovanih pojedinaca. NVO su u saopštenju zatražile da izvršna vlast ne samo zaustavi takvu varvarsku kampanju, nego i da sama prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podstiče odijum prema nevladinom sektoru.

Nevladine organizacije ocenjuju da vlast time ostavlja prostor radikalnim grupama za sprovođenje linča nad onima koji iznose činjenice o ulozi Srbije u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Dodaje se da se u Skupštini Srbije o nekim predstavnicima tog sektora javno govori kao o "nemoralnim, nebitnim osobama koje rade protiv Srbije", kao i to da radikalne grupe napadaju i medije koji prenose izjave nevladinih organizacija i prete RTV B92 i listu "Danas".

"Osim svakodnevnih telefonskih i internet pretnji koje se upućuju nevladinim organizacijama, političari iz vladajuće koalicije sve češće javno optužuju NVO da su 'kočnice za proces normalizacije Srbije'", piše u saopštenju i dodaje da na adrese NVO svakodnevno stižu upozorenja i pretnje.

Saopštenje su potpisali Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Beogradski krug, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.